Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: repro Mirror

Atletická šampionka Caster Semenyová je hermafrodit

V poslední době se snad až příliš spekuluje nad pohlavími některých atletů. Někteří si totiž uvědomili, že s mužskými hormony v těle v ženských soutěžích zabodují přeci jen lépe.

Muž nebo žena?
Případ Caster Semenyové je ale zvláštní. Podle australského listu je tato oficiální běžecká šampionka z Jižní Afriky hermafroditem.

Osmnáctiletá atletka bude mít do budoucna pravděpodobně problémy v soutěžích pořádaných atletickou federací. Nejspíše z nich bude diskvalifikována a vyzvána k operaci, jež by definitivně určila její pohlaví.

Semenyová vyhrála minulý měsíc osmistovku na atletickém mistrovství světa v Berlíně. Poté se ale objevily spekulace o jejím pohlaví. Běžkyně se je snažila rozptýlit podstoupením řady testů. Ty však spekulace evidentně jen potvrdily.

Ukázalo se totiž, že Caster nemá vaječníky ani dělohu. Naopak je v jejím těle trojnásobné množství testosteronu, než je u žen normální.

Hrozí odebrání zlata
V důsledku tohoto objevu a za předpokladu, že bude oficiálními místy potvrzen, Semenyové vážně hrozí dokonce odebrání zlaté medaile z Berlína.

Testy měly prokázat, že sportovkyně disponuje varlaty, akorát vrostlými dovnitř těla. Ty mají produkovat testosteron, což má za následek mimo jiné hlubší hlas či výrazné ochlupení. Mnohem důležitější je ale vliv na tvorbu svalové hmoty a vyšší výkon.

Atletická federace potvrdila, že obdržela informace ohledně pohlaví běžkyně a bude se jimi zabývat.

Jihoafrický atletický svaz svou členku hájí. Její rodiče se zveřejněnými materiály cítí poníženi. Semenyová se k novým okolnostem zatím nevyjádřila.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 138