Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vypil stříbro a je z něj taťka Šmoula

Jen si to představte. Máte určité kožní problémy, rozhodnete se je léčit podle vlastního uvážení a následně zmodráte.

Osudové stříbro
Nesmysl? To vyprávějte Paulu Karasonovi. Osmapadesátiletý muž se chtěl zbavit špatného stavu své kůže na obličeji. Nenapadlo ho nic lepšího než užívat stříbřitou sloučeninu. A jak je vidno, nebyl to nejlepší nápad. Kromě toho, že mu zmizely kožní výrůstky, totiž také zmodral. Tomu se říká vedlejší efekt!

Aby toho nebylo málo, muž tvrdí, že po započetí užívání trochu jiné směsi začala jeho kůže svítit.

Málokdo dnes tuší, že stříbro má také antibakteriální účinky a používalo se pro boj s infekcemi tisíce let, samozřejmě ve spojení například s destilovanou vodou.

Modrý až do smrti
Jenže se prakticky úplně přestalo používat v době, kdy spatřil světlo světa penicilin. Ten je mnohem efektivnější a má méně vedlejších účinků.

V určitých kruzích se každopádně užívalo až do roku 1999, kdy bylo definitivně pro lékařské účely zakázáno, jelikož se s konečnou platností potvrdily domněnky o tom, že způsobuje takzvanou argyrii, tedy vleklou otravu stříbrem.

Ta se projevuje tehdy, když stříbro reaguje se světlem. Nejvážnější důsledek na sobě pocítil právě Paul Karason.

Stříbro se trvale ukládá v kůži i orgánech. A co je horší – nejde o dočasný stav. Stříbro už odtud nezmizí. To znamená, že Paul Karason bude mít tuto podobu až do smrti.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 518