Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tiket / foto: shutterstock

Bulharská loterie táhla stejná čísla

Asi každý dobře ví, že vyhrát v loterii balík peněz je prakticky nemožné. Aby měl člověk aspoň malou šanci, potřeboval bych tak tisíc životů a ani tehdy by si výhrou nemohl být jist.

Po čtyřech dnech stejná čísla
Jenže v poslední době se kolem loterií a velkých jackpotů dějí zajímavé věci. Nedávno dokázal britský iluzionista v přímém přenosu uhodnout tažená čísla loterie.

A teď je tu další podivný případ. Bulharská loterie totiž táhla dvakrát po sobě stejná čísla. Pokud byste snad chtěli zkusit štěstí, byla to tato: 4, 15, 23, 24, 25 a 42. Tažena byla 6. a 10. září, byť v jiném pořadí.

Podezřelé? Rozhodně! Policejní vyšetřování nařídily dokonce špičky bulharské vlády. Zatím se ale nenašly žádné důkazy, že by šlo podvod.

„Tohle se stalo poprvé ve dvaapadesátileté historii loterie. Takovou náhodou jsme naprosto ohromení,“ nechal se slyšet mluvčí loterie.

Možné, ale nepravděpodobné
Matematik Mihal Konstantinov spočítal, že pravděpodobnost podobné náhody je 4,2 milionu ku jedné. Dodal ale, že taková náhoda je uskutečnitelná.

Při tazích čísel dohlíží nezávislá komise, která by měla zabránit jakýmkoliv podvodům. Na druhou stranu – Bulharsko je známé jako jedna z nejzkorumpovanějších a mafiány nejvíce ovládaných zemí Evropy.

Zatímco 6. září si tato čísla nevsadil nikdo, o čtyři dny později už s nimi vyhrálo 18 lidí. Každý z nich dostane zhruba čtyřicet tisíc korun.

Posledním velkým vyhraným jackpotem v Bulharsku bylo 1,9 milionu euro (cca 50 milionů korun). Stalo se to v lednu 2008.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 25