Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Anorexie ohrožuje vzdělanější dívky

U dobrých studentek ze vzdělaných rodin je vyšší riziko, že se u nich projeví poruchy příjmu potravy. Podle vědců za to mohou vyšší nároky, které jsou na ně kladeny, aby uspěly.

Experti ze Švédska sledovali 13 000 žen narozených mezi lety 1952 a 1989. Zjistili, že míra vzdělání jejich babiček a matek je přímo úměrná riziku, že se budou léčit s anorexií nebo jinými poruchami. Nebezpečí se zvyšuje také tím, čím lepších výsledků dosahují ve studiu.
"Je pravděpodobné, že tyto dívky cítí ze strany svých rodin větší tlak na to, aby byly úspěšné. Ten u některých z nich může vést až k posedlé sebekontrole při jídle," uvádějí lékaři z institutu Karolinska ve svém stanovisku zveřejněném v časopise American Journal of Epidemiology.

Cílevědomá děvčata mohou mít zároveň určité povahové rysy. Například perfekcionismus, jehož vlivem jsou k poruchám příjmu potravy náchylnější. "Ještě nebezpečnější je, když se tyto faktory spojí s nízkým sebevědomím. Pocit, že nenaplní stanovená očekávání, hraje při vzniku anorexie a bulimie klíčovou roli," vysvětluje Dr. Jennie Ahren-Moongaová.

Podle ní by si rodiče měli všímat, jestli se u jejich dcer neobjevují příznaky potenciální poruchy, jako vyhýbání se jídlu, pravidelné odchody na toaletu po jídle, či ztráta hmotnosti bez jasného důvodu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 57