Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Jack Rozparovač je konečně odhalen!

Největší kriminalistická záhada byla možná konečně rozmotána!

Historik Mai Trow je přesvědčen, že objevil pravou identitu Jacka Rozparovače. Také věří, že tento sériový vrah zabil o dvě oběti více, než se dříve předpokládalo.

Trow užil moderní policejní forenzní metody včetně psychologického a geografického profilování.

Dospěl k závěru, že mužem známým jako "Jack Rozparovač" byl Robert Mann, pomocník v márnici. Tato nová teorie se stala námětem dokumentu BBC. Trowův výzkum se zakládá na vyšetřování kauzy Jacka Rozparovače, které provedla FBI v roce 1981.

Odpovídá profilu
Američtí odborníci tehdy sestavili podrobný psychologický profil muže, který před více než sto lety vraždil prostitutky v londýnské čtvrti Whitechapel. Profil ukázal na muže bílé pleti z nižší společenské třídy, pravděpodobně z neúplné rodiny. Předpokládá se také, že pracoval manuálně, ale měl jisté znalosti anatomie.

Mohl to tedy být řezník, pracovník pohřebního ústavu, zaměstnanec nemocnice nebo asistent koronera. O Mannovi, pomocníkovi v márnici, se ví, že byl z velmi chudé rodiny. Část dětství dokonce strávil v chudobinci.

"Chtěl jsem překonat představu tajemného muže v kápi, s cylindrem na hlavě a nožem v ruce a dostat se ke skutečnosti. Skutečností je, že Jack byl obyčejný člověk," vysvětluje Trow.

Další oběti
A tvrdí, že Jack Rozparovač zabil o dvě ženy více, než se dosud myslelo. Jeho první obětí prý byla jistá Martha Tabramová, která byla zavražděna 39 bodnými ranami a nalezena v Gunthorpe Street. Poslední obětí pak prý byla Alice Mackenzieová, brutálně zavražděná osm měsíců po pěti vraždách, které byly Jackovi Rozparovači většinou přisuzovány.

Jak tyto dvě ženy, tak i Polly Nicholsová a Annie Chapmanová byly převezeny do márnice ve Whitechapel, kde Mann pracoval. V případě úmrtí Polly Nicholsové byl Mann dokonce jedním z lidí, kteří u soudu vypovídali o příčině smrti této zavražděné ženy.

Pozornost poutá hlavně fakt, že ačkoliv policejní inspektor Spratling, který vraždy vyšetřoval, přikázal, že se těla zavražděné nesmí nikdo dotknout, Mann Nicholsovou v márnici svlékl. Hlavní koroner pak při šetření vypověděl, že "správce márnice trpí záchvaty a ani jeho paměť, ani jeho výpovědi nejsou spolehlivé".

Vysoká pravděpodobnost
Trowova teorie je podle listu Telegraph poslední z mnoha, které se během let objevily. Tyto teorie poukázaly na více než sto možných "Rozparovačů" včetně členů královské rodiny. Jak ale uvádí profesor Laurence Alison, forenzní psycholog na Liverpoolské univerzitě, "z hlediska psychologického profilu je Robert Mann jedním z nejpravděpodobnějších podezřelých, kteří se nám v posledních letech objevili. A touto teorií se možná dostáváme k nejpřijatelnějšímu psychologickému vysvětlení těchto nechvalně známých viktoriánských vražd".

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 49