Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Úroda XXL: největší zelenina na světě!

Na začátku bylo obyčejné semínko, které bylo tak malé, že se skoro ztratilo v dlani. Ale na konci? Na konci z něj vyrostl zeleninový nebo ovocný gigant!

Brambora jako pytel brambor!
Jednoho dne se libanonský farmář Khalil Semhat probudil a rozhodl se, že si půjde vykopat na pole k obědu pár brambor. To ještě netušil, že narazí na poklad: obrovskou bramboru o váze 11,3 kilo!

Když si pak svého giganta odnášel domů, neměl ani ponětí, že drží v náručí nejtěžší bramboru na světě! Poslední bramborový obr, který byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů, byl totiž ze zahrádky Angličana K. Sloana a měl pouhých 3,5 kila!

„Vůbec to nechápu, nepoužívám žádná hnojiva. Na poli pracuji už od dětství, ale nikdy jsem nic takového neviděl,“ kroutí hlavou nad nalezeným „škrobovým mackem“ Khalil Semhat.

magazin.cz

Dlouhonohá mrkev...
Angličan Joe Atherton je blázen do mrkve. Dokonce takový, že si řekl že vypěstuje nejdelší mrkev na světě! Jak je známo – karotka je kořenová zelenina, takže její základ je především v zemi. To ale Joea neodradilo a pořádně se na svůj plán připravil.

Pořídil si několik šesti a půl metrových plastových potrubí, které vyplnil kvalitním kompostem. Do nich už pak zasadil semínka a 14 měsíců čekal na zázrak. A zázrak přišel. Čtyři z jeho mrkví se chytly. Nejdelší měřila 5,7 metrů, což nadšenému zahradníkovi vyneslo Guinessův rekord!

magazin.cz

Těžkotonážní dýně
Kde se vzala, tu se vzala, prostě byla tam! Na zahradě americké učitelky Christy Harp letos vyrostl opravdový dýňový obr. Oranžová koule vážila 784,09 kilogramů a stala se senzací tohoto roku.

Pěstitelé dýní, kteří každoročně soutěží o největší exemplář, mohli tak leda závistivě zalapat po dechu. Majitelka nejtučnější dýně si kromě uznání a suverénního vítězství odnese i dva tisíce dolarů, které ji příští rok udělí Mezinárodní dýňová asociace. A co se stane oranžovým obrem? Nejspíš padne (stejně jako jeho hubenější kolegové) do spárů řezbářů, kteří z něj vytvoří tradiční ozdobu na Halloween.

magazin.cz


„Namyšlené“ granátové jablko

V čínské oblasti Huili mají zvláštní zábavu. Každoročně tam pořádají soutěž o nejmasitější granátové jablko. Z třiceti „soutěžících“ jsou vybraní jen opravdový macci, kterým porota udělí titul krále, královny, prince či princezny celého klání. Letošní vítěz je však i vítězem celosvětovým. Gigantické granátové jablko o váze 1,85 kg bylo totiž zapsáno do Guinessovy knihy rekordů coby nejtěžší svého druhu.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 140