Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Plášť neviditelnosti? Nejen v Harry Potterovi!

S možností rázem zmizet ze zraků okolí si pohrává kdejaký autor béčkových sci-fi a třeba i autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová.

Nadějný projekt
Zdálo by se, že něco tak neuvěřitelného jako plášť neviditelnosti, nikdy nemůže vzniknout – proto je pohrávání si s ním v nejrůznějších fikcích tak oblíbené. Jenže vědci pracující s exaktními nástroji jsou překvapivě jiného názoru. Projektů zabývajících se jeho vývojem je hned několik.

Naposledy byl odstartován ten londýnský. Vědci na něj získali grant takřka pět milionů liber, což činí nějakých 140 milionů korun. Výsledkem projektu má být právě plášť, po jehož oblečení zmizíte z viditelného spektra.

Nebojte se, pánové z Imperial College neleští magické kouzle a neodříkávají u kouřících kotlů prapodivná zaklínadla. Jen věří novým materiálům, které jsou schopny manipulovat světlo. Ostatně fakt, že zrak není tak těžké ošálit, už se ví nějakou dobu.

Úplně nové materiály

Tyto takzvané „metamateriály“ by způsobily, že světlo bude takříkajíc protékat kolem pláště. Stejně jako protéká voda v řece kolem kamenů.

Výsledky výzkumu mohou přispět i ke vzniku nových mikroskopů či rentgenů na letišti schopných odhalit i ty nejmenší chemikálie. Ale sami vědci přiznávají, že plášť neviditelnosti vzbuzuje největší zájem.

Celá věc má ale samozřejmě své limity. Zrakům ostatních lidí sice s pláštěm zmizíte, ovšem fyzicky se ze světa neztratíte a rozhodně nebudete průchozí. A teď si představte rušné náměstí, na kterém by byl každý oblečen v takovém plášti.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 117