Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Léčebné úchylky celebrit

Jejich léčebné metody jsou ovšem většinou ztrátou peněz i času. Někdy mohou být i životu nebezpečné.

Podle poslední studie se čtyři z pěti žen uchylují k alternativním metodám léčby, které propagují svým chováním bohatí či slavní lidé. Přitom neexistují důkazy o příznivém účinku těchto postupů. U nás si například Lenka Kořínková postavila část své nynější kariéry na své oddělené dietě.

Jíst maso a brambory s časovým rozestupem moc škody zřejmě nenadělá. Jiné terapie populární na západ od našich hranic už tak bezpečné nejsou. Varují před nimi i praktičtí lékaři. Příkladem může být baňkování, což je forma akupunktury, při níž se teplé baňky přikládají na holou kůži. Fakt, že mají stimulovat krevní tok a ulevovat od napětí a bolesti, patří do špičky medicínských pověr kritizovaných lékaři. Se stopy po baňkování se ale na veřejnosti nechala vyfotit herečka Gwyneth Paltrow. Bezděky tak popularizuje tuto metodu, o které studie ukázaly, že její výsledky jsou daleko za mírou očekávání a slibů.

magazin.cz

Další na seznamu je kolonický výplach, při němž jsou útroby propláchnuty velkým množstvím vody. Vyznavači této terapie věří, že tělo samo sebe intoxikuje a je mu občas potřeba pomoci se vyčistit. Vědecké studie ovšem neprokázaly žádné pozitivní účinky této zajisté nepříjemné činnosti. Mezi ty, kteří na sobě tento postup vyzkoušeli, patří Ben Affleck.

Na dalších místech v seznamu lékařských mýtu, které mají zajistit perfektní zdraví figurují: detoxikace, makrobiotická dieta, aromaterapie, reflexologie, injekce vitamínu B12 či extrém jóga. Tento seznam byl sestaven zdravotní pojišťovnou a podílelo se na něm 200 lékařů.
Podle jejich vyjádření příliš mnoho žen plýtvá penězi kopírováním zdravotní módy bez valného účinku. Fakt, že radši věří doporučení celebrity, než by vyhledali odbornou lékařskou radu, je alarmující.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 34