Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: repro Daily Mail

Zázrak: Anorektičku vyléčily vlastní strašné fotografie!

Při výšce 163 vážila abnormálních 30 kilogramů. Její povislá kůže, zapadlé oči a řídnoucí vlasy jí přidávaly desítky let věku.

Obrázkový deník
Ale Samantha Smith si stále odmítala přiznat, že s ní není něco tak docela v pořádku. Nebo spíše – že má fakt velký problém.

Ignorovala prosby rodiny a přátel, aby se vrátila k běžným stravovacím návykům. Teprve, když jí otec ukázal vedle sebe dvě fotografie, došlo jí, v jakém je průšvihu. Na jedné byla ve své aktuální podobě, na té druhé v době, kdy vypadala normálně. Ten rozdíl bil do očí.

magazin.cz

Když ty fotky Samantha viděla, uvědomila si, že je nebezpečně hubená a rozhodla se s tím něco dělat.

Anorexie je ale nemoc a vylízat se z ní není jednoduché. Většinou si nestačí jen říct „teď budu pořádně jíst“, jde i o ošetření psychické stránky.

Samantha na to šla zvláštní metodou. Rozhodla si vést fotografický deník a po šestnáct měsíců sledovat svůj vývoj zpět k normálu. Starší fotky jí měly připomínat hrozbu pádu zpět.

Klasický případ
„Díky tomu deníku s fotkami jsem mohla sledovat, jak se mi mění obličej. Tváře začaly dostávat tvar, vrásky byly méně viditelné, kůže už nebyla tak šedivá a i moje vlasy vypadaly zdravěji,“ říká osmatřicetiletá Samantha, která by byla ráda, aby její přístup pomohl i dalším lidem bojujícím s anorexií.

magazin.cz

„Už nevypadám jako penzista. Ty obrázky pro mě byly lepší medicínou než někdo, kdo by mi neustále říkal, že mám jíst.“

Jak už to tak bývá, původně chtěla Samantha jen zhubnout. Psal se rok 2005 a připadala si tlustá. Někde se dočetla, že pomáhá pití zeleného čaje. Zanedlouho pila právě jen čaj a konzumovala pouhých 800 kalorií denně. Doporučené množství je přitom 2000 kalorií.

„Byla jsem opravdu pyšná na svou štíhlou figuru,“ vzpomíná. Nakonec to ale s hubnutím dotáhla tak daleko, že musela nosit dětské oblečení.

Zdá se však, že příběh Samanthy bude mít šťastný konec.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 118