Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Korzo

Podívejte na první letošní mládě! Je to lama.

První mládě roku 2010 se narodilo v ústecké zoo.

Sněhobílá barva, pouze ocásek hnědý, ovšem s bílou špičkou na konci. Tak vypadá samička lamy krotké, která se v pátek 22. ledna narodila jako první mládě roku 2010 v ústecké zoologické zahradě.

Korzo ji zatím představuje veřejnosti touto cestou, protože malá lama tráví své první dny ve stáji. S ohledem na mrazivé počasí a náledí je pro čtyřnohého prcka bezpečnější zůstat uvnitř.

magazin.cz

A to navzdory skutečnosti, že lamy jsou poměrně houževnatá a otužilá zvířata, která mohou pobývat venku i v počasí, kdy se teplota pohybuje okolo nuly. Proti chladu je chrání hustá a jemná srst, která je zároveň výbornou tepelnou izolací.

Pyšnou matkou bílé krasavice je patnáctiletá samice Oskarka, která má s mateřstvím již své zkušenosti. Otcem je devatenáctiletý samec Jack, původem z Maďarska, lamí stařešina už v pokročilém věku. Stádečko doplňují čtyřletá samice se svým ročním potomkem - také samičkou. Jejím otcem je rovněž Jack.

Užívá si tepla a mléka
"Kdy se samička poprvé ukáže ve výběhu? To je zatím těžké odhadnout, bude záležet hlavně na venkovních teplotách. Mateřské mléko dostává v pravidelných intervalech, takže je velice pravděpodobné, že ji po nějaké době rádi představíme i návštěvníkům," sdělila Korzu tisková mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.

Ve své domovině, na náhorních plošinách Jižní Ameriky, jsou lamy krotké chovány jako domestikovaná zvířata s všestranným využitím - nošení nákladů, pro vlnu, kožešinu. Ale také i pro své chutné maso.

Takový osud ale novorozené fešandě v Ústí nad Labem samozřejmě nehrozí…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 89