Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

4 věci, které lidské tělo nepotřebuje

Některé jsou dobře známé, například mandle, zuby moudrosti, apendix. Ale dalších pár věcí jsou pro vás možná tajemstvím.

Jak se lidstvo, tedy člověk, vyvíjel, některé části těla ztrácely na svém účelu. Jiné jsou zase pozůstatkem našich hodně dávných předků. Jiné zas plní svou funkci jen v určité části našeho života a pak už je jen zbytečně vláčíme s sebou.

Plica semilunaris - spojivková řasa
Nachází se v lidském oku. Je zřejmě pozůstatkem z naší velmi daleké minulosti. Dala by se totiž přirovnat k mžurce, což je třetí průhledné víčko umístěné v koutku oka, vyskytuje se u plazů, ptáku a obojživelníků. Není úplně bez užitku, ale o nějaké velké výhodě se ve spojitosti s lidským zdravím nedá mluvit. Pokud se ráno probudíte a v koutku svého oka najdete, co tam večer nebylo, můžete poděkovat své Plica semilunaris.

Ochlupení na těle
Pár milionů let v minulosti byla Země o mnoho chladnější než nyní. V takové situaci si pořádný kožich k ochraně před mrazem přálo každé zvíře. Savci, a tedy i člověk, mají termorelugační systém založený na vlastním metabolismu. Migrace do teplejších krajin spolu s oteplováním klimatu, a nakonec i vývoj schopnosti potit se, měl za následek ztrátu většiny lidského ochlupení. Dnes mají význam snad jen vlasy, které jsou důležité pro udržení naší konkurenční výhody – výkonného mozku – v teple, co ale zbytek?

Kostrč
Vědecké názory na původ a funkci kostrče se různí. Na veřejnosti je nejvíce populární teorie, že se jedná o zbytek zakrnělého ocasu, ztraceného při vývoji lidského druhu. Je tvořena ze tří až pěti (obvykle čtyř) srostlých kostí. Její pojmenování „coccyx“ vychází z podobnosti se zobákem kukačky.

Mužské bradavky
Jsou výsledkem vývoje lidského plodu v matce. Všechny zárodky jsou zatím pohlavně neurčené, dokud záplava hormonů neurčí, kterým směrem se budou ubírat. Pozůstatkem jsou u mužů bradavky, které zdaleka nedosahují funkčnosti těch ženských. Mnoho mladých mužů má v období puberty problémy s růstem v této oblasti. Tato nemoc zvaná gynecomastia jde naštěstí úspěšně léčit. Muži mohou také trpět rakovinou prsu, která má rychlejší průběh než u žen. Mužské bradavky dokonce mohou vylučovat sekret a obsahují všechny potřebné části k produkci mléka. A to proto, že v určité části našeho života před narozením jsme všichni pohlavně neutrální.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 53