Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Phoolan Devi / foto: Shutterstock

Nejslavnější desperáti: Byli to hrdinové?

Být dobrákem je relativní.

Nejrůznějších na první pohled jasných hrdinů zná historie spoustu. Někteří lidé se ale stali hrdiny lidu, i když nepáchali zrovna evidentní dobro.

Phoolan Devi
Tahle žena je známa také pod přezdívkou královna banditů. Vězte, že to v životě neměla vůbec jednoduché. V jedenácti letech se provdala za trojnásobně staršího muže, který ji navíc zanedlouho opustil. Phoolan se dostala do vězení, kde byla pravidelně znásilňována.

Poté, co ji propustili, přepadl gang vesnici, v níž se Phoolan zdržovala. Vesničané dokázali bandity pochytat, přičemž Phoolan mezi nimi poznala ty, kdo ji znásilňovali. Nechala je postavit do řady a postřílet. 22 z nich zemřelo.

Phoolan pak byla nějakou dobu na útěku. V roce 1983 se vzdala policii a odseděla si jedenáctiletý trest. Poté, co věznici opustila, hlásala, že je změněným člověkem a podařilo se jí dokonce vstoupit do indického parlamentu. V roce 2000 však byla zastřelena mstitelem starých vražd.

magazin.cz

Pancho Villa
Mexičan, který se stal národním hrdinou, byť neuznávaným oficiálně, ale pouze lidem, především pak chudým. Na přelomu devatenáctého a dvacátého století se Pancho Villa proslavil jako revolucionář bojující za práva chudých, například za pozemkovou reformu.

Byl a je považován za mexického Robina Hooda. Traduje se, že kradl dobytek a jiné majetky bohatým, aby je dával chudým. Je však otázkou, nakolik je to pravda a zda Pancho Villa nebojoval především za svůj prospěch.

Každopádně se neváhal přidat k revoluční skupině, která svrhla vládnoucí režim. Později se Pancho Villa stal guvernérem jedné z mexických oblastí. V roce 1923 byl zastřelen.

magazin.cz


Lampiao
Pro změnu brazilským Robinem Hoodem je Lampiao, jehož činnost je ale skutečně idealizována. Ve skutečnosti se totiž jednalo o nelítostného a brutálního zabijáka, který vraždil obchodníky i policisty, ať už byli zkorumpovaní či lakomí nebo ne.

Jeho gang dokonce znásilňoval ženy. Lampiao proslul tím, že svým mrtvým nepřátelům vydloubával oči z důlků. A že jich bylo hodně. Jeho zhruba čtyřicetičlenný gang si troufl i na pětinásobně početné protivníky.

Nakonec byl Lampiao dostižen. Rozstřílela ho skupina vojáků. Aby lidé uvěřili, že je skutečně mrtev, byla jeho hlava vystavena po dobu třiceti let.

magazin.cz


Billy the Kid

Známý zbojník z amerického Divokého západu, o kterém se toho napsalo a natočilo opravdu hodně. Přestože měl jisté renomé už za svého života, legenda se z něj stala teprve po jeho smrti, kdy ho v pouhých dvaadvaceti letech zabil šerif Pat Garrett.

Ten potom spolupracoval na Kidově autobiografii, která z tohoto mladíka, jenž se nebál zabíjet, byť zřejmě především ve vlastní prospěch, udělala národního hrdinu a vzor mnoha mladých mužů. Této idealizaci velmi pomohla také Kidova vizáž: vypadal jako dítě, ale byl neúprosný.

magazin.cz

Salvatore Giuliano
Jeden z největších sicilských hrdinů všech dob. I o něm se také často mluvilo jako o novodobém Robinu Hoodovi. Bojoval především za nezávislost Sicílie na italské vládě. Nešlo o žádného mafiána, ale o horského banditu. Ti měli na Sicílii dlouhou tradici a řídili se podle vlastního kodexu. Mimo jiné neváhali trestat bezpráví zabíjením. A neváhal ani Salvatore.

Giuliano odsuzoval italskou vládu, komunisty i mafiány. Chtěl, aby se na Sicílii žilo prostě lépe a měl za to, že toho docílí oddělením od Itálie. V roce 1950 byl v pouhých osmadvaceti letech zabit ve spánku služebníkem mafiánského dona.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 9