Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
jogín Matadži / foto: Shutterstock

70 let nejedl a nepil. Je to možné, nebo lež?

Indický jogín je buď zázrak nebo podvodník.

Indický poustevník a jogín Matadži o sobě tvrdí, že už celých sedmdesát let nic nepil ani nejedl. Momentálně je pod dozorem vědců, kteří zkoumají pravdivost jeho tvrzení.

Pod drobnohledem
Dvaaosmdesátiletý poustevník svolil s tím, aby ho vědci monitorovali čtyřiadvacet hodin denně. Zkoumá ho tým pětatřiceti odborníků.

Matadži před vědci už nějakou dobu nejí ani nepije. Jeho zdravotní stav je přesto výborný. Jeho tělo je napojeno na nejmodernější lékařské přístroje, které zkoumají jeho aktivitu. Samotnému Matadžimu ale stačí meditace, jejímž prostřednictvím se spojuje s bohyní, která je jeho duchovní a zjevně i fyzickou stravou.

Zázrak?
Poslední informace o Matadžim hovoří o tom, že nic nepozřel ani nevypil posledních 108 hodin. Podle vědců je tohle možné vydržet maximálně dvanáct dní. Přesto už je Matadži v něčem unikátní – za dobu, co ho lékaři pozorují, nešel ani jednou na záchod. To je prý naprosto výjimečné.

Přitom se ukázalo, že Matadžiho močový měchýř je schopný moč produkovat, nevychází ale ven. Testy také dokázaly, že Matadži je ve výborné kondici, skoro jako mladík. Jeho mozek přirovnali lékaři k mozku pětadvacetiletého člověka.

Kompletní výsledky a potvrzení toho, že Matadži nelže, by mělo přijít do dvou měsíců. Pokud se tak skutečně stane, bude možné to nazvat zázrakem.

Pravdou je, že hinduističtí duchovní, nejrůznější jogíni a poutníci již mnohokrát prokázali neuvěřitelné schopnosti.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 316