Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Golf / foto: Shutterstock

5 minut pobytu pod širým nebem zvyšuje sebevědomí

Stačí si pět minut denně zacvičit mimo byt či kancelář a naše mentální zdraví se posílí. Podle poslední studie bychom měli trávit více času v parcích a zahradách, když ne přímo v přírodě.

Vědci z britské univerzity v Essexu zjistili, že i pět minut "zelené aktivity" - chůze, zahradničení nebo jízdy na kole - zvedá náladu a buduje u člověka sebeúctu.

"Jsme přesvědčeni, že kdyby lidé věnovali víc času pohybu pod širým nebem, přineslo by to prospěch jejich zdraví i společnosti, protože by se snížily náklady na zdravotní péči," tvrdí dr. Jo Barton, spoluautor studie zveřejněné v časopise Environmental Science & Technology.

Pozitivní vliv outdoorového pohybu na lidskou psychiku potvrdily už mnohé předchozí výzkumy, dosud se ale nikdo nezabýval tím, za jak dlouho se projeví.

Pomáhá i mladým
Barton s kolegou Julesem Prettym prostudovali údaje o 1 252 lidech různého věku, pohlaví a různého mentálního zdraví, získané z předchozích deseti studií. Zároveň analyzovali informace, které respondenti poskytli ohledně toho, jestli se věnují některé z těchto venkovních aktivit - chůzi, zahradničení, jízdě na kole, rybaření, jízdě na koni či na lodi a farmaření.

Ukázalo se, že k největším pozitivním změnám došlo u psychicky nemocných mladých lidí, kteří se začali věnovat pohybu pod širým nebem, ale jeho blahodárný účinek se projevil u všech skupin. Zároveň vyšlo najevo, že k největšímu efektu stačí pět minut pobytu v zeleni denně.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6