Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Chytré trenky. Zatím jen pro vojáky!

Spodní prádlo budoucnosti...

Nové, revoluční pánské prádlo je nejen pohodlné, ale mohlo by i prodloužit život. Do gumy v pase je totiž zabudován biosenzor, který měří krevní tlak, puls a další důležité údaje. Snímá je díky neustálému kontaktu s pokožkou.

Nevadí voda ani pohyb

Technologii vyvinul profesor Joseph Wang z University of San Diego, odborník na nanotechologie. Vynálezce tvrdí, že ohýbání a natahování senzoru nijak nevadí. A samozřejmě se dá prát.

Výzkum financovala americká armáda a prvními nositeli inteligentních spodek budou příslušníci ozbrojených sil.

"Cílem projektu bylo monitorovat zranění vojáků během ošetřování zranění na bitevním poli. Šlo nám o to, vyvinout minimálně invazivní senzory, které by rovnou v poli mohly lokalizovat a identifikovat typ zranění," řekl reportérům listu Telegraph profesor Wang.

Armáda doufá, že v další fázi výzkumu by mohli vědci dosáhnout toho, aby biosenzor, který upozorní na zranění, také mohl řídit podání léků proti bolesti.

Půjde i mezi civily
Technologie by ale měla mít využití i mimo armádu. "Chtěli bychom zlepšit lékařskou péči o staré lidi, a to přímo u nich doma. Mohli bychom monitorovat například jejich srdeční činnost, rychle reagovat na potenciální mrtvici, změny ve statutu diabetiků a na další nebezpečné výkyvy jejich zdravotního stavu," dodal Wang.

Chvíli prý ale ještě potrvá, než si vojáci tyto chytré spodky navléknou. Nejdříve je zapotřebí pořádně otestovat, jestli jsou monitorovací systémy dost odolné a zda vydrží veškerou denní aktivitu, včetně bojových situací.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 15