Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Rovnoměrně se po celém těle neopálíte. Prostě to nejde!

Vědci prokázali, že rovnoměrného opálení nedosáhnete.

Hýždě se prostě nikdy neopálí tak dobře jako zbytek těla. Zjistili to odborníci na rakovinu kůže ze skotské University of Edinburgh.

Podle Jonathana Reese, profesora dermatologie, za to hlavně může fakt, že kůže na pozadí je silnější než jinde na těle. A silnější kůže se méně opaluje.

"Ani kdybyste se připevnili na rotátor, nedosáhli byste dokonalého opálení," dodal Rees v rozhovoru pro Daily Telegraph.

Jediný způsob, jak se této metě přiblížit, je prý koupí "umělého opálení" v lahvičce.

Skotský tým srovnával, jak se opalovaly spodní části zad a pozadí osmadevadesáti dobrovolníků vystavených měřenému množství UV záření. Do úvahy vzali i fakt, že u většiny lidí má pozadí světlejší základní barvu než jiné části těla.

Mohlo by se zdát, že nešlo o seriózní výzkum. To ale profesor Rees odmítá:
"Jednou ze záhad melanomu je, proč se nádory vyskytují právě na některých částech těla. Naše práce ukázala, že jsme vlastně složeni z různých druhů kůže, které se na slunci chovají různě. A dost možná nám dávají i různý stupeň ochrany vůči nebezpečným následkům slunečního záření."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 16