Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lysohlávka / foto: botany.upol.cz

LSD a houbičky opravdu léčí. Budou v lékárnách?

Psychedelické drogy se stávají nadějí pro pacienty s depresemi.

Drogy ovlivňující myšlení, např. LSD, ketamin nebo lysohlávky, mohou v kombinaci s psychoterapií pomáhat pacientům s depresemi, neurózami nebo chronickými bolestmi. Potvrzují to poslední výzkumy švýcarských vědců.

Vědci za pomoci zobrazovacích metod mozku zjistili, že LSD, ketamin a psylocibin - účinná látka z hub lysohlávek - vyvolávají takové pochody, které mohou zmírňovat příznaky některých psychických poruch.

Drogy mohou fungovat jako katalyzátory, které pacientům pomohou změnit vnímání jejich potíží. Psychoterapie následně pomáhá problém dlouhodobě zvládat.

"Psychedelické látky mohou pacientům nabídnout novou perspektivu, zvlášť pokud jde například o potlačené vzpomínky. S tím je potom možné dál lépe pracovat," tvrdí dr. Framz Volleweider z univerzity v Curychu ve svém článku zveřejněném v časopise Nature Neuroscience.

Od blaženosti až po paniku
Dávkování látek závisí na typu pacienta a situaci, v jaké se nachází. Jejich účinky mohou být rozmanité, od pocitů blaženosti na jedné straně až po úzkost a panické stavy na straně druhé.

Vollenweider s kolegy tvrdí, že na rozdíl od pokusů s psychedeliky z minulé doby je nutné užívat pro léčbu pouze nízké dávky v krátkém období a v kombinaci s psychoterapií.

"Chceme, aby tyto látky byly užívány omezeně, jen párkrát za několik měsíců. Ne dlouhodobě jako jiné typy léčby," vysvětluje lékař.

Jeho slova potvrzuje malá studie amerických vědců, kteří zjistili, že nízké dávky ketaminu, běžně užívaného jako anestetikum, může během několika minut zlepšit náladu u pacientů s maniodepresivní psychózou (bipolární poruchou).

Mentální onemocnění jako deprese a podobně se stávají ve světě stále větším problémem. Mnoho postižených lidí na běžné léky navíc nereaguje. Přitom jde o onemocnění, které může drasticky ovlivnit kvalitu života a podstatně zkrátit jeho délku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 27