Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

FIFA 11 je výborným fotbalem i na počítači

Nová verze oblíbené hry poskytuje autentičtější zážitek.

Po NHL tradičně přichází FIFA, a tak je tomu také letos. Hráči jsou jistě zvědaví na to, jak nejnovější díl virtuální kopané dopadl. Inu, rovnou můžeme říct, že se řadí k těm nejlepším. S konkurenčním Pro Evolution Soccer už soupeří zcela rovnocenně a v některých ohledech dokonce vítězí.

Velké pokroky s míčem
Autoři FIFA 11 posunuli hru opět především v otázce autentičnosti zážitku. To, co se děje na virtuálním trávníku, už lze opravdu označit za fotbal. Velkou zásluhu na tom má taková maličkost, jakou je zdánlivě míč. Jeho fyzika udělala velký pokrok, a tak se kulatý nesmysl po hřišti pohybuje takřka přirozeně – nečekaně se odráží, zpomaluje, odskakuje od kopačky apod.

magazin.cz

FIFA 11 je po všech stránkách komplexním fotbalem, ve kterém už vám nevystačí jen pár základních grifů, které pak ústí ve sprinterské výkony přes celé hřiště a vsítění gólu. K brance soupeře je nutné se nejprve propracovat – buď technickou dovedností jednotlivců nebo dobře mířenými nahrávkami.

Taktických možností je ostatně nepřeberné množství a notně se liší od vývoje zápasu. Když budete hrát důležité utkání a povedete o jeden gól, pravděpodobně se nepohrnete do útoku, protože byste soupeři příliš otevírali obranu a usnadňovali mu vyrovnání. Zároveň se ale nemůžete přímo stáhnout. A tak budete kombinovat někde u poloviny a hrát nepříliš pohledný, ale všehovšudy realistický fotbal.

magazin.cz

Práce manažera baví
FIFA 11 vás nepustí jen na hřiště, ale umožní vám také v roli trénujícího manažera ovlivňovat chod týmu za kulisami. Jde samozřejmě hlavně o transfery hráčů, podepisování smluv apod. Sami pak můžete migrovat k lepším týmům, pokud za dobré výsledky dostanete odpovídající nabídku. Nejde o nic kdovíjak komplexního, celkový fotbalový dojem to ale dokresluje dobře.

Fotbalové fajnšmekry potěší obsáhlá licence na takřka všechny více i méně významné evropské a některé další ligy. Kdo chce mermomocí vyzkoušet český fotbal i virtuálně, má možnost – česká liga ve hře totiž nechybí. Zajímavější je ale poměřování sil českých týmů na mezinárodní úrovni.

magazin.cz

FIFA 11 je vynikajícím fotbalem, nicméně ve verzích pro Xbox 360 a Playstation 3 zase ne tak zásadně odlišným od předchůdce. Ovšem v případě PC verze tomu je jinak – ta se totiž poprvé představuje v podobě, v jaké ji majitelé konzolí znají už několik let. Na počítačích tak jde o zásadně vylepšený titul, především po stránce grafické a pocitové.

magazin.cz

Vývojář: EA Sports
Distributor: EA Czech
Cena: 1099 Kč (PC verze), 1299 Kč (PS3 a X360 verze)

Hodnocení: 9/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 8