Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zamilovaní / foto: sxc.hu

Nezoufejte! Láska na první pohled existuje

Bezhlavě se zamilovat může trvat pouhou pětinu vteřiny, tvrdí vědci, kteří na základě nových poznatků uvěřili v lásku na první pohled.

Rychlost emocionální reakce nemá nic do činění s Amorem a jeho šípy, ani nejde o srdeční záležitost.

Srdce nebo mozek?
Jde o náhlé zvýšení hladiny látek, které ovlivňují kognitivní funkce a intelekt. Mocný koktejl pak vede k euforii dosti podobné pocitu, který mohou vyvolat některé drogy, například kokain.

Profesorka Stephanie Ortiguová z americké Syracuse University, která výzkum vedla, vysvětluje: "Nové poznatky znovu nastolují otázku, zda je to srdce či mozek, co se zamilovává. Je to komplikované. Řekla bych spíš mozek, ale na procesu se podílí i srdce, protože láska vzniká jak odshora dolů, od mozku k srdci, tak i naopak. Například aktivace některých oblastí mozku může stimulovat srdce. Ale některé symptomy, které občas pociťujeme jako pocházející od srdce, mohou přicházet z mozku."

Hormony šílí

Během testů tým profesorky Ortiguové zkoumal reakci mozku na lásku a podle listu Metro zjistil, že dochází k velmi rychlému navýšení hladiny dopaminu, oxytocinu, adrenalinu a vasopresinu.

Některé z těchto látek přitom na sebe vzájemně působí a společně dávají vzniknout silnému pocitu euforie a okouzlení.

Vědci doufají, že studie zveřejněná v odborném listu Journal of Sexual Medicine by mohla pomoci najít i lék na zlomené srdce.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 38