Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Takhle rozhodně ne! / foto: Shutterstock.com

Lidé s akné častěji páchají sebevraždu!

Jaká je příčina?

Podle posledních průzkumů dochází u lidí s vážným akné ve zvýšené míře k sebevraždám. V odborných kruzích nyní koluje otázka, zda jsou za to odpovědné léky proti tomuto kožnímu onemocnění.

Švédští vědci zjistili, že pacientům léčení izotretinoinem, prodávaným například pod názvem Accutane, který se obecně proti akné předepisuje, hrozí zvýšené riziko sebevraždy ještě celý rok po ukončení terapie.

Léky nebo nemoc?
"Nejpravděpodobnější vysvětlení je, že větší sebevražednost je zapříčiněna samotným postižením. Nelze ale vyloučit, že roli tu může hrát i lék. Počet pokusů o sebevraždy se totiž nesnižuje ani poté, kdy nemoc ustoupí," tvrdí se ve zprávě, kterou zveřejnil v časopise British Medical Journal tým dr. Anderse Sundströma z univerzity Karolinska.

Accutane, vyráběný švýcarskou firmou Roche, má kontroverzní pověst už od chvíle, kdy byl v roce 1982 uveden na trh. Při léčbě akné má sice výborné výsledky, ale ukázalo se, že pokud se užívá v těhotenství, dochází k defektům plodu a odborníci nevylučují jeho vliv na vznik mentálních poruch.

Akné – metla mladých
Akné trpí 80 procent dospívajících. Většina z nich má mírnou formu, pokud je ale onemocnění vážné, stává se sociálním problémem, protože pacienti mohou trpět sníženým sebevědomím a pocitem méněcennosti.

"Izotretinoin je velmi efektivním lékem proti akné, ale jeho užívání je spojeno s depresemi a sebevražedným chováním," míní zmíněný lékař.

Podle Sundströma nelze zatím s jistotou prohlásit, jestli za zvýšeným počtem sebevražd mezi lidmi s akné stojí pouze nemoc samotná nebo užívání izotretinoinu. Vzhledem k tomu, že podle statistických údajů k nim ale dochází i po ukončení léčby, je pravděpodobná druhá možnost.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 19