Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: repro Youtube

Byla tváří anorexie. Zemřela v 28 letech

Modelka, která se stala symbolem boje s anorexií, zemřela ve věku 28 let.

Francouzská modelka Isabelle Caro byla z lidí, na které se nezapomíná. Nemohl vás nezasáhnout pohled na její anorexií zničené tělo, které propůjčila kampani bojující se zákeřnou poruchou mladých dívek. A nikoho nenechal lhostejným její životní příběh, který se uzavřel 17. listopadu minulého roku v Japonsku.

Svět se ale o její smrti dozvídá až nyní. Její rodina si nepřála na pohřbu média a tak nedali nikomu vědět. Až nyní její přátelé informovali svět o tragickém odchodu. Nechtěli, aby její životní boj vyšel na prázdno.

Tvář hrůzy
Světoznámou se stala díky fotografiím Oliviero Toscani, které odhalovaly skutečnou hrozbu anorexie a rozdělily světovou veřejnost. Někteří ji i celou kampaň proti poruše příjmu potravy ocenili, jiní fotografie šmahem odsoudili a kampaň označili za příliš krutou.

Isabelle poté, co kampaň odstartovala, o své chorobě otevřeně hovořila v televizní stanici CBS. Reportérce CBS News v niterném rozhovoru přiznala, že už je nebezpečně hubená a že se chce vyléčit. „Jsem kostra. V zrcadle vidím kostru. Ale takovou, která je na cestě se vyléčit,“ byla přesvědčená Isabelle.

Začalo to ve třinácti

Celý příběh vyhublé modelky začal v jejích třinácti letech. Matka trpěla vážnými depresemi, otec byl vždy někde na cestách. Matka podle jejích slov trpěla velkou fóbii, že dcera jednou vyroste.

Trauma přerostlo v nemoc, když viděla, jak její matka bojuje s třicetikilovým kanystrem. „Já tehdy vážila o pět kilo více a pomyslela jsem si: jsem těžší než ten kanystr, tak to jsem pro svou matku zátěží. A přemýšlela jsem, jak zhubnu a zastavím růst. S váhou jsem pak šla až na 26 kilo. Mé jídlo se omezilo na dva čtverečky čokolády a pět cornflaků. To jsem jedla celý den,“ líčila.

Modelky mají být hubené
Ani zvolená dráha modelky jí nepomohla. Nikoho v agentuře nezaráželo, že dívka při výšce 165 centimetrů váží 31 kilogramů. Nikdo jí neřekl, že je moc hubená. Po několika letech přísné „životosprávy“ skončila v nemocnici v kómatu. Tehdy pochopila, že je opravdu nemocná.

A pokusila se léčit: „Vím, že mi to zabere nějaký čas, ale raději se budu zlepšovat pomalu a jistě, než rychle nabrat váhu a pak do toho znovu spadnout,“ řekla v televizi. „Musím si zvykat na to, jak vypadám s více kily.“

Bohužel svůj zápas s nemocí nedokázala vyhrát.

Podívejte se na vzpomínkové video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 36