Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Manželé chovají 28 krys!

„Pomóc, myš!“ – takové výkřiky se u manželů Rattrayových neozývají, protože u nich doma vládnou krysy. A jsou v početní převaze.

2 lidé a 28 krys
Krysy jsou odjakživa považovány (společně s potkany) za škůdce, kteří se zdržují v prostředí kanálů, stok, popelnic či v těch nejšpinavějších zákoutích, jaká si jen člověk dokáže představit.

U manželů Kevina a Kate Rattrayových je však docela čisto a poklizeno. Krys je tu ale doslova jako máku – celých 28 kousků!

magazin.cz


Inteligentní domácí mazlíčci

Rattrayovi, stejně jako další hrstka příznivců těchto hlodavců, jsou členy Yorkshire Rat Clubu, což je společenství chovatelů krys, jejichž počet se pohybuje kolem stovky. Jak je vidět, krysy provázejí Kate a Kevina po celý jejich život.

„První krysu jsem měla, když jsem ještě byla na univerzitě,“ říká paní Kate a pokračuje: „Krysy jsou úžasná zvířata – velmi inteligentní a vnímavá. Pokaždé, když přijdeme z práce, hned nás vítají a chtějí se mazlit a hrát si.“

Když člověk změní názor

magazin.cz
„Ano, každá z nich je osobnost a je s nimi legrace,“ přitakává Kevin Rattray. Bývaly ovšem doby, kdy by Kevin podobnou větu z úst nevypustil. Jako malý kluk totiž vyrůstal na farmě, kde byly krysy pokládány za škodnou, která se musí vymýtit.

Jeho postoj k macatým myškám se změnil, když si s manželkou v roce 2006 přinesli domů své první „krysí miminko“. Od té doby nadšení manželé adoptovali dalších 27 krys.

Místo dětí krysy
Manželé tvrdí, že nikdy netoužili po vlastních dětech. Jejich krysí společenství jim bohatě stačí. V rámci Yorkshirského Rat Clubu se účastní různých výstav a jejich „mrňousové“ mají na svém kontě už několik cenných vyznamenání.

Kate však nezapomíná i na své bývalé zvířecí svěřence, kteří již zemřeli. Jejich hrobečky pečlivě opečovává na zahradě. „Tady leží Daisy, tady Horatic. Cítím k nim úctu,“ říká Kate se slzou v oku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 32