Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Obávaná japonská jakuza pomáhá obětem zemětřesení

K lidem postiženým zemětřesením putuje pomoc z nečekaných zdrojů. Japonské zločinecké syndikáty známé jako jakuza posílají zásoby do nejvíce zničených oblastí ostrovního císařství.

Jakuza začala vysílat z Tokia a Kobe nákladní auta plná potravin, vody, dek a toaletních potřeb do evakuačních center na severovýchodě Japonska. Snaží se pomáhat osobám postiženým zemětřesením z 11. března.

Tato síť organizovaného zločinu je spíše známá vybíráním výpalného, podílem na prostituci, pornografii a hráčských doupatech. Její členové se často dají dobře poznat díky charakteristickému tetování. Přírodní katastrofa však ukázala jinou stránku jakuzy, která se rychle a tiše ujala organizování pomoci nejpotřebnějším.

Není to poprvé, co se japonská obdoba mafie takto zachovala. Po zemětřesení, které v roce 1995 postihlo Kobe, vláda reagovala poměrně pomalu a v mnoha případech byla jakuza s pomocí na místě jako první.

Tento přístup je podle agentury Reuters dán tím, že mnoho členů jakuzy pochází z diskriminovaných menšin. Jsou to například etničtí Korejci nebo lidé, jejichž práce je spjata se smrtí, tedy řezníci nebo koželuzi.

Tichá dohoda mezi gangy a policií

„Jakuza jsou vyděděnci. Trpěli a teď se snaží pomoci lidem v nesnázích,“ říká Manabu Miyazaki, syn bývalého bose kjótské organizace.

Dobročinnost se navíc zakládá na tradičním kódu chování známém jako „ninkjó“. Ten nařizuje dodržování spravedlnosti a omezování utrpení.

„V dobách jako je zemětřesení se jakuza chová podle svých zásad. Nemyslím, že jim jde o ovlivnění veřejného mínění. Jsem přesvědčen, že je to upřímné,“ říká Atsushi Mizoguchi, který o světě této organizace už léta píše a zřejmě i pár lidí rozčílil, protože už byl dvakrát pobodán.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6