Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.odditycentral.com

Barmské ženy mají potetovaný obličej!

V jedné barmské vesnici s poetickým názvem Chin je zvláštní tradice: ženy si tam už po dlouhé generace nechávají potetovat svůj obličej. Proč?

Tetování jako ochrana před muži
Nechat si potetovat obličej vyžaduje kus odvahy. Ženy v barmské vesnici Chin to však berou jako samozřejmost. Vídaly totiž potetované své matky, babičky, tety, sousedky... Tradice tetování ženských obličejů ve vesnici vznikla už před dávnými časy. Důvod byl prostý – ochránit krásné vesničanky proti tomu, aby si je odvedl některý z chlípnějších barmských králů.

magazin.cz

Z ošklivosti se stala krása
Tato tradice však přetrvává dodneška. Dnes již babičky – tetují obličeje svých vnuček, aby jim inkoustovými vzory odebraly kousek krásy. Ovšem to, co mělo ženy před nápadníky ochránit, se teď paradoxně stává žádoucím symbolem krásy. Zdejší domorodkyně považují svůj pomalovaný obličej za přitažlivý a to dokonce natolik, že by se prý nikdy neprovdaly, aniž by byly potetované.

Tetovačka – záležitost už pro teenagery
Ovšem, jak se říká, krása někdy bolí. Nechat si potetovat obličej musí být peklo. Ve vesnici Chin jim procházejí mladé dívky od 11 do 15 let. K tetování se používá speciální inkoust, který se získává z místní rostliny. Některé kmeny tento inkoust smíchávají dokonce ještě s rozdrcenou buvolí ledvinou. K tetování se používá nástroj, který připomíná obří smrkovou jehlici.

magazin.cz

Cena za bolest
Některé zdejší krásky byly po zákroku prý tak oteklé, že nebyly schopny týden otevřít oči, natož na někoho promluvit. Ovšem po utrpení však přijde odměna v podobě obdivu ostatních. Nikoho už dnes nenapadne, že tetování mělo mít zpočátku úplně opačný efekt. Jenom stařenky vzpomínají na to, co kdysi slýchávaly od svých matek a babiček... Kdyby nebylo chtivosti barmských králů, zdejší ženy by dnes nebyly tak „krásné“...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4