Podle nového výzkumu, který byl zveřejněn v odborném časopise British Medical Journal, může čokoláda působit jako preventivní prostředek před kardiovaskulárními nemocemi.
V posledních letech proběhla řada studií, které potvrzují, že zvláště hořká čokoláda prospívá našemu zdraví. Vědci se domnívají, že pozitivní účinek na cévní systém mají látky zvané flavonoidy, které se v ní vyskytují.
Mechanismus, jakým působí na náš organismus, se pokusil osvětlit tým Dr. Oscara Franca z univerzity v britské Cambridgi. Ten provedl sedm dílčích studií, jichž se zúčastnilo 100 000 osob. Pět studií jednoznačně potvrdilo blahodárný účinek čokolády.
Ukázalo se, že u lidí, kteří konzumovali nejvyšší předepsané množství této pochutiny, se snížilo nebezpečí infarktu o 37 procent a o 29 procent kleslo riziko mozkové mrtvice. Franco ale upozorňuje, že tyto výsledky mají svá omezení, protože vědci nerozlišovali mezi mléčnou a hořkou čokoládou.
„Ve výzkumu je nutné pokračovat, aby se prokázalo, že pozitivní vliv má skutečně čokoláda a nikoli jiný neznámý doprovodný faktor,“ tvrdí Dr. Victoria Taylorová ze společnosti British Heart Foundation a dodává:
„Pokud chceme prospět svému srdci, existuje mnoho lepších způsobů jak začít, než se podívat na dno bonboniéry.“
Franco její slova potvrzuje s tím, že konzumace čokolády je také spojena se stejnými riziky jako u ostatních cukrovinek. Průmyslově vyráběná totiž obsahuje vysoké množství cukru a tuku.
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!