Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Čokoláda snižuje riziko onemocnění srdce

Lidskému srdci neprospívají jen nepříjemné diety a úmorné cvičení. Britští vědci zjistili, že konzumace čokolády snižuje riziko srdečních onemocnění až o třetinu.

Podle nového výzkumu, který byl zveřejněn v odborném časopise British Medical Journal, může čokoláda působit jako preventivní prostředek před kardiovaskulárními nemocemi.

V posledních letech proběhla řada studií, které potvrzují, že zvláště hořká čokoláda prospívá našemu zdraví. Vědci se domnívají, že pozitivní účinek na cévní systém mají látky zvané flavonoidy, které se v ní vyskytují.

magazin.cz
Mechanismus, jakým působí na náš organismus, se pokusil osvětlit tým Dr. Oscara Franca z univerzity v britské Cambridgi. Ten provedl sedm dílčích studií, jichž se zúčastnilo 100 000 osob. Pět studií jednoznačně potvrdilo blahodárný účinek čokolády.

Ukázalo se, že u lidí, kteří konzumovali nejvyšší předepsané množství této pochutiny, se snížilo nebezpečí infarktu o 37 procent a o 29 procent kleslo riziko mozkové mrtvice. Franco ale upozorňuje, že tyto výsledky mají svá omezení, protože vědci nerozlišovali mezi mléčnou a hořkou čokoládou.

„Ve výzkumu je nutné pokračovat, aby se prokázalo, že pozitivní vliv má skutečně čokoláda a nikoli jiný neznámý doprovodný faktor,“ tvrdí Dr. Victoria Taylorová ze společnosti British Heart Foundation a dodává:
„Pokud chceme prospět svému srdci, existuje mnoho lepších způsobů jak začít, než se podívat na dno bonboniéry.“

Franco její slova potvrzuje s tím, že konzumace čokolády je také spojena se stejnými riziky jako u ostatních cukrovinek. Průmyslově vyráběná totiž obsahuje vysoké množství cukru a tuku.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!