Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Akné netrápí jen puberťáky...

Už dávno máte za sebou věk dospívání, ale přesto vás pupínky na obličeji stále ještě občas trápí? Vždyť přece uhry mají jen teenageři a první sex už taky máte dávno za sebou...

Mýtus číslo jedna: Se sexem akné zmizí
Mýtus týkající se prvního sexu a akné má možná původ ve společenských tradicích, které platily před několika desítkami let. Páry vstupovaly do manželství zpravidla bez předchozích sexuálních zkušeností a věkově tedy již za hranicí prvních projevů akné. Přesto se však stále poněkud překvapivě traduje mýtus o souvislosti akné se sexem. Akné se však skutečně může zlepšit v návaznosti na používání hormonální antikoncepce. Ani zde však nejde o absolutně vždy spolehlivou pomoc...

Mýtus číslo dvě: Ve všech případech je účinná hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce skutečně může být vhodným řešením pro ženy a dívky. Pomocí hormonů obsažených v lécích se tlumí činnost mazové žlázy a zlepšují se projevy akné. Na druhou stranu ne všechny pilulky zlepšují pleť stejně intenzivně. V některých případech mohou kontraindikace bránit ženě v používání právě té antikoncepce, která by také zlepšila její pleť. Například jde o záněty žil, jejich ucpávání či zhoubné nádory.

Mýtus číslo tři: Pupínky mají jen puberťáci
Přitom do 30 let trápí akné až patnáct procent populace, v některých případech přetrvává až do 40 let. Aknózní projevy však mohou přetrvávat i později – pak častěji trápí přetrvávání akné v pozdějším věku spíše ženy než muže, je tomu tak ve 40 procentech případů. Tvorba akné pak souvisí zejména s menstruačním cyklem, komedony se ale již tolik netvoří, problematický není ani zvýšený mazotok. Pleť žen, které mají i v pozdějším věku potíže s akné bývá naopak spíše sušší nebo smíšená. Své problémy si často přivodí také používáním nevhodných kosmetických přípravků. Některé jejich komponenty jako je například vazelina, lanolin či parafinový olej se mohou podílet na vzniku akné.

magazin.cz

Mýtus číslo čtyři: Pokud mám akné, má pleť není čistá
Pleť se sklonem k akné bývá většinou mastnější, dochází k uzavírání pórů a vzniku tzv. černých teček. Na mastnější pleť se doporučuje většinou používat tonika k odmaštění nebo peeling. To ale ještě neznamená, že je třeba neustále, mnohdy nešetrně, pleť čistit a obrušovat peelingem. Obličej stejně jako další citlivé partie snesou omytí vhodným čistícím prostředkem maximálně dvakrát denně. Nadbytečné čistění by vedlo jen k podráždění pleti a paradoxně ke zvýšení mazotoku.

Mýtus číslo pět: S akné není vhodné používat make-up
Mnoho žen preferuje možnost nepoužívat dekorativní kosmetiku, protože mají pocit větší čistoty své pleti na obličeji. Make-up nebo pudr bývají často označovány za viníka ucpaných pórů. Kvalitní kosmetika však akné nezhoršuje, právě naopak. Speciální nemastné make-upy a pudry póry neucpávají. Jsou spíše vhodné pro zakrytí nežádoucích projevů akné a mohou absorbovat nadmíru mazu. Pochopitelně je ale třeba se důkladně odlíčit a očistit pleť od make-upu před spaním.

Mýtus číslo šest: Když budu zdravě jíst, akné se zbavím
Pestrá a vyvážená strava bohatá na vitaminy je samozřejmě součástí zdravého životního stylu, který může být částečně prevencí před akné. Na druhou stranu akné není projevem nedostatečné konzumace vitaminů. Přemíra některých vitaminů jako je třeba vitamin B12 může dokonce u některých citlivějších jedinců akné vyvolávat. Pozitivní význam mají vitamin A, skupiny vitaminů B, E a C, důležité jsou také nenasycené mastné kyseliny.

Mýtus číslo sedm: Na akné platí sluneční paprsky
Faktem podle dermatologů je, že krátkodobý pobyt na slunci skutečně zlepšuje zánětlivé projevy akné díky protizánětlivým účinkům UVA záření. Dlouhodobé vystavování se paprskům UVB záření ale zase způsobuje ucpávání pórů, které může vést ke vzniku solárního akné. Na vzniku pupínků a boláků solárního akné se podílí také zvýšená vlhkost horkého prostředí. V letním období se proto chráníme lehkým nemastným krémem s ochranným faktorem.

Mýtus číslo osm: Za akné může čokoláda
Nedá se říct, že by striktní vyhýbání se konzumaci určitých potravin mohlo zabránit vzniku akné. Přesto ale některé potraviny mají tendenci rozvoj akné spíše podporovat, pokud jsou přijímány ve stravě nadměrně. Jde nejčastěji o přeslazená, kyselá, smažená a tučná jídla, čokoládu, kakao, ořechy, hořčici, uzeniny nebo aromatické sýry.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!