Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jak se co nejlépe vyfotografovat?

Také se vám stává, že se díváte na některé své fotky občas s rozpaky? Zase jste mrkla, naskočila vám dvojitá brada, vůbec si sama sobě nejste podobná... V duchu se pak ptáte, proč jen vypadáte na všech fotkách tak nemožně.

Fotografie často zkreslují v náš neprospěch
I když si běžně připadáme docela přitažlivé, na některých fotkách to snad ani nejsme my. Často to odbýváme se slovy, že prostě nejsme fotogenické. Podobný problém však nemáte zřejmě jen vy, ale většina žen. Přestože nejste modelka, určitě je dobré o focení mít nějaké znalosti, abyste i vy mohla na fotkách vypadat skvěle. Profesionální fotografové mají pár rad a triků, jak svou vizáž na fotkách vylepšit.

Co by vám poradil profesionál
Dívat se do objektivu není zdaleka tak jednoduché, jak se může zdát. I naučit se tvářit do objektivu fotografa chce praxi, tak jako je tomu i u jiných věcí. Profesionálové radí vyzkoušet si mimické výrazy před zrcadlem – nebojte se zkoušet jeden za druhým, až vystřídáte celou škálu těch přijatelných. Až teprve najdete ten, který vám sluší nejlépe. Radou, která funguje stoprocentně, je smát se. Budete-li se usmívat, zkrásníte okamžitě. Široký úsměv odhalující zuby je výborný, jen pozor na to, aby nebyl příliš strojený. Zda je přirozený, se pozná na výrazu očí. Ty se totiž musí smát také.

Jak se smějí hollywoodské krásky
Chvilka trénování před zrcadlem a vy jste našla svou vlastní mimiku, která vám sluší. Také jste si před zrcadlem nacvičila jeden z vašich hollywoodských úsměvů. Jak ale docílit dokonalého úsměvu, který bude přitom zcela přirozený? Modelka Elle Macpherson radí dříve, než fotograf stiskne spoušť dívat se jiným směrem a pak se ihned podívat směrem do objektivu a krásně se usmát. Budete-li fixovat svůj báječný výraz příliš dlouho, bude působit strnule a nepřirozeně.

magazin.cz

Na focení buďte dobře naladěni
Paradoxně může být fotografie i navzdory širokému úsměvu odrazem vaší špatné nálady. Není to totiž jen mimika, co vytváří pěknou fotku, ale i její upřímnost. Myslete na to proto předem a foťte se s pozitivní náladou. Člověk, který se cítí spokojeně a uvolněně, vyzařuje také zdravé sebevědomí. Jak toho dosáhnout? Před focením si s fotografem chvíli vykládejte, klidně se i něčemu zasmějte. Pro dobrý výsledek je důležité navázat s fotografem dobrý vztah, nebojte se tedy s ním komunikovat. Přestanete ho tak vnímat jako cizího člověka a zbavíte se ostychu.

Správné světlo
Profesionální fotograf ví, jaké osvětlení má zvolit. Fotí-li vás ale někdo z rodiny či známých, dejte si pozor a světla a stíny. Jste-li venku, postavte se stranou ke slunci a nechte ho na sebe svítit zezadu. V tomto světle budete vypadat lépe, i když vaše tvář bude možná trochu ve stínu. Opatrně také na zářivkové světlo, vytváří na fotkách podivné barevné efekty. S tím souvisí i denní doba, kdy se nejraději fotit. Nejlepší je fotografovat se brzy ráno nebo pozdě odpoledne. Pozdní odpolední slunce způsobí, že vaše plet vypadá zcela bezchybně.

Nevystavujte zbytečně své nedostatky
Myslete také na své nedostatky. Že jste baculatá, malá či máte velký nos, nemusí objektiv vůbec zaznamenat, když víte, jak na to. Silnějším ženám se doporučuje postavit se zboku, na snímku zepředu by vypadaly ještě silnější než ve skutečnosti. Máte příliš dlouhý nos? Zkuste zvednout pokaždé bradu, pak se opticky zmenší.

Jak na dvojitou bradu
Některé nedostatky naopak ve skutečnosti vůbec nemáte, ale na fotce se najednou objeví. Pokud vás trápí na fotkách dvojitá brada, kterou vůbec nemáte, naučte se vždy zvednout hlavu a narovnat krk. I když si necháváte fotit jen portrétní foto obličeje, narovnejte ramena a před focením se zlehka nadechněte. Dívat se je lepší nahoru, oči se opticky zvětší a zvýrazní. Pozor také na vlasy, lepší jsou hladce sčesané dozadu. Jakékoliv prameny podél obličeje ukázněte, na fotce působí obzvlášť rušivě.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!