Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nenechte je padat!

Máte potíže s padáním vlasů? Problémy s padajícími vlasy má bohužel čím dál více žen. Může za to však nejen genetika, ale na vině je i stres, nevhodné stravovací návyky či užívání některých léků…

Vypadávání vlasů se nevyhýbá mužům ani ženám
Přestože častěji dochází ke znatelnému ústupu hranice vlasů u mužů, ze stejných příčin mohou padat vlasy i ženám. Jde o vypadávání vlasů tzv. mužského typu, které je u mužů i žen způsobeno mužskými pohlavními orgány. Buď je padání způsobeno jejich zvýšenou hladinou, nebo vzniká zvýšenou vnímavostí vlasových cibulek na mužské hormony. Mírný posun hranice růstu vlasů je možné po pubertě pozorovat i u 80 % žen, přesto u nich k úplné ztrátě vlasů – jako tomu bývá u mužů, dochází málokdy.

Příčin však může být mnohem více
Rozvoj projevů vypadávání vlasů, tedy alopecie, způsobuje hned několik faktorů. Především jde o genetické dispozice, přítomnost mužských pohlavních hormonů a věk. S přibývajícím věkem se pochopitelně fyziologicky snižuje hustota vlasových cibulek. Podceňovat však nemůžeme ani významné civilizační faktory jako je každodenní stres, špatné ovzduší, vliv látek obsažených v potravinách či faktory sociální.

magazin.cz

Jakou roli hrají hormony
Ženám často začnou padat vlasy po přechodu nebo po odstranění vaječníků. Při vypadávání vlasů tzv. mužského typu u žen je padání vlasů totiž také způsobeno přítomností mužských, ale i ženských pohlavních hormonů v důsledku hormonálních změn. Příčiny však mohou být i jiné. Spouštěcím faktorem může být těhotenství, porod, nedostatečný přísun výživných látek v potravě nebo prodělání infekční choroby nebo náročná operace. Důležité je si uvědomit, že vlasy nezačnou padat ihned, ale až po dvou až čtyřech měsících poté, co došlo k negativnímu nastartování procesu.

Nejdříve se zbavte lupů
Na vypadávání vlasů se mohou podílet i léky, které dlouhodobě užíváme. Jde především o léky užívající se proti rakovině, tzv. cytostatika, léky snižující hladinu cholesterolu či proti srážlivosti krve. K příčinám hormonálních charakteru se pak řadí i poruchy funkce štítné žlázy či celkově endokrinního systému. Pozor bychom si měli dávat i na lupy. Špatný stav pokožky na hlavě a lupy vypadávání vlasů znatelně zhoršují. Především za to mohou suché nebo mastné šupiny na povrchu pokožky, které brzdí růstový proces.

Najít správnou příčinu vzniku lupů bývá oříšek
Odhalit, proč máme lupy, není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Teprve po odstranění příčiny problémů s lupy a používání vhodného přípravku lupy samovolně mizí. Ovšem samotný proces obnovy pokožky hlavy však trvá déle, padání vlasů se jen postupně zlepšuje. Léčení tedy často začíná u problému s lupy, které je třeba odstranit. Léčba padání vlasů u žen se liší od té u mužů – soustředí se na látky působící proti účinkům mužských pohlavních hormonů.

Padání vlasů není dobré neřešit, trpí psychika
Nejen muži, ale i ženy trpí kvůli padání vlasů frustracemi a nespokojeností s vlastním vzhledem. Problémy se vzhledem pak způsobují i psychické problémy, zvláště nedaří-li se najít dlouhou dobu vhodnou léčbu. Lékař může doporučit klasickou medikamentózní léčbu, která však vyžaduje trpělivost pacienta. Jak pro muže, tak i pro ženy však bývá v některých případech vhodnější transplantace vlasových cibulek. Jde o nákladnější formu řešení problému, je nutno počítat s průměrnou částkou kolem 30 000 Kč, přesto stále přestavuje nejúčinnější řešení.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!