Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Největší dietní pasti II.

Diety představují evergreen, který řešíme po celý rok. Všichni chceme přece lepší postavu. Nejlépe však rychle a pokud možno bez čekání. Ne vždy se nám ale daří hubnout úspěšně…

Největší dietní pasti I.

 

Už si nedopřeji nic z toho, co mám rád

Chceme-li se zbavit nadbytečných kilogramů a žít zdravěji, neznamená to, že se budeme muset vzdát chutných jídel. Ať už lékař doporučil dietu k redukci nadváhy či při chronickém onemocnění, je třeba dbát, aby byl jídelníček co nejpestřejší – to znamená v okruhu povolených potravin vybírat různé druhy a podobné potraviny střídat. Dalším trikem, jak zvýšit lákavost diety, je servírování a oku příjemná úprava stravy.

 

magazin.cz

 

Jak vyzrát na mlsání

U redukčních diet servírujeme na malé talíře, aby vypadala dávka větší, u ostatních diet se snažíme upravit jídlo na talíři atraktivně s oblohou. Důležitá může být i úprava stravy, například je rozdíl v zelenině upravené v páře, kdy zelenina neztrácí barvu ani tvar, a v rozvařených beztvarých kouscích klasickým způsobem převařené zeleniny. Také na chuť se dá vyzrát. Většinou se najde jiná varianta potraviny, která v dietě nahradí nežádoucí potravinu. Sladkosti, jako jsou sušenky, můžeme nahradit ovesnými vločkami, ořechy či ovocem, místo tučného mléčného výrobku netučná varianta, paštiku nebo klobásu nahradíme drůbeží šunkou a podobně.

 

magazin.cz
Večer se nesmí jíst

Jak je tomu s velmi často vyžadovaným pravidlem ve skutečnosti? Čas posledního většího jídla by se měl posuzovat individuálně. Záleží také, kdy chodíte spát, na činnostech, které musíte večer vykonávat a na dalších okolnostech. Je třeba si uvědomit, že i v době spánku v těle probíhají procesy, které potřebují určitou energii. Neznamená to ale, že se večer pěkně nacpete, odstup většího jídla před spaním by měl být asi 3 hodiny. Večerní jídlo by však mělo být lehké. Docela dobře postačí například zeleninový salát obohacený bílkovinou – třeba kousky kuřecího masa, tuňáka nebo sýrem, šunkou, jogurtovým dresinkem a podobně. V zimě se hodí polévky na všechny způsoby.

 

Čím více výrobků s označením light, tím lépe

Je správné studovat při nákupech etikety na výrobcích. Existují totiž „light“ výrobky, kde je cukr nahrazen umělými sladidly, ale podíl tuků zůstává stejný. Jedním z hlavních pravidel redukční diety je snížení příjmu živočišných tuků, takže výběr výrobků s nižším obsahem tuku je žádoucí. Diety, kde podíl tuků na celkovém energetickém příjmu klesne pod 20 %, jsou však dlouhodobě nebezpečné. Tuky jsou v organismu důležitou látkou, která je nutná k syntéze steroidních hormonů, pro termoregulaci, chrání orgány a mají i řadu dalších funkcí.

 

Hlavně žádné sladké

Hlavní živiny by měly být ve vyváženém poměru. Z celkového energetického příjmu by měly bílkoviny zastupovat asi 12–14 %, tuky 25–30 % a sacharidy 54–65%. Do stravy je dobré zařadit tzv. komplexní sacharidy, které mají nízký glykemický index, a vlákninu. V rámci ozdravění jídelníčku je důležité vyřadit především tučné sladkosti a nahradit je ovocem a cereáliemi. Glukózu si tělo umí vyrobit z ostatních živin, proto je dobře přísun jednoduchých cukrů též omezit.

 

magazin.cz

 

Nedaří se mi zhubnout, asi už s tím nic nenadělám

Rezignovat bychom neměli. Je pravda, že tvar těla je částečně geneticky dán. Dědíme také dispozice k ukládání tuku na určitých místech,  genetikou je ovlivňován i třeba typ metabolismu. Uvádí se, že ve vztahu k obezitě se genetické vlivy projevují až ve více než 60 %. To ale neznamená, že změnou životního stylu nic nesvedeme. Pohybovou aktivitou rozhýbeme vnitřní chod organismu, zpevníme svalovinu, utužíme imunitní systém, vytvoříme psychickou pohodu vyplavenými endorfiny, zdravým jídelníčkem dodáme tělu všechny důležité látky a také řadu ochranných látek, které nám mohou pomoci snížit riziko chronických neinfekčních chorob. Je důležité vydržet, sledovat příznivé změny na svém těle, ať už je to úbytek v centimetrech na obvodech těla nebo zvýšená kondice a vytrvalost, zlepšení pleti a snížení různých nežádoucích zdravotních ukazatelů.

 

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!