Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Za kolik studovaly slavné osobnosti?

Prestiž těchto univerzit je zaručena dlouholetou tradicí. Nenajde se nikdo, kdo by si dovolil zpochybnit jejich pověst. A dostat se do jejich lavic není žádná legrace.

Yale

Yaleova univerzita byla založena roku 1701, své současné jméno má ale až od roku 1887. Dostala ho po Elihuovi Yaleovi (1649-1721), obchodníkovi a bývalému guvernérovi v Indii, který škole věnoval v roce 1716 nemalou částku peněz a svou rozsáhlou knihovnu. Studenti mu zde přezdívají „Starý Eli“.

 

magazin.cz

 

Univerzitu najdeme v New Havenu, v americkém Connecticutu. Je zde jedna z nejstarších právnických fakult, která pochází ze začátku 20. století. Studuje zde více než 11 000 lidí a majetek školy je zhruba 16,7 miliardy dolarů. Školné zde činí 900 000 korun ročně a škola přijme asi 10 procent uchazečů o studium.

 

Mezi slavné studenty této univerzity patří bývalý prezident Spojených států amerických Bill Clinton nebo americká herečka Meryl Streepová.

 

Harvard

Harvardova univerzita je nejstarší v USA. Svou historii začíná psát od 8. září 1636. Jméno jí dal anglický duchovní John Harvard (1607–1638) z Charlestownu ve státě Massachusetts. Ten univerzitě věnoval polovinu svého majetku a bohatou knihovnu. Od 18. století zde začaly vznikat jednotlivé fakulty, dnes jich je 14. Budova se nachází v aglomeraci města Boston, v malém městečku se jménem Cambridge. I když je to matoucí, má město stejné jméno jako anglická univerzita.

 

magazin.cz

 

Harvard je považována za jednu z nejprestižnějších univerzit na světě a její majetek je 27 miliard dolarů. Dnes tu studuje asi 20 000 studentů. Roční školné je přijde na 850 000 korun. Harvard přijme pouze asi sedm procent žadatelů. Kromě fakult a knihoven zde najdete i banku, jídelny, koleje, policii i zdravotnické zařízení.

 

Slavnými studenty Harvardu jsou například 26. prezident USA Theodore Roosevelt, 43. prezident USA George Walker Bush i současný prezident USA Barack Obama.

 

Princeton

V severoamerickém New Jersey vznikla roku 1746 univerzita Princeton. Původně to byla kolej s názvem College of New Jersey. Univerzitou se Princeton stal až v roce 1896. Dříve se zde soustředilo bakalářské studium, nyní si mohou studenti vybrat i v nově přidaných studijních programech pro postbakalářské studium. Zaměřené jsou na humanitní vědy i techniku. Nachází se zde rozsáhlá knihovna, ve které je přes šest milionů knih. Laboratoře jsou plně vybaveny pomůckami pro studium fyziky i meteorologie.

 

magazin.cz

 

Kdo by chtěl jít studovat na tuto univerzitu, musí si připravit přes 660 000 korun na roční školné. Musí mít ale štěstí při výběrovém řízení, na univerzitu je přijato pouze devět procent uchazečů.

 

Princetonskou univerzitu navštěvovala manželka současného amerického prezidenta Michelle Obamová nebo James Madison, 4. prezident USA a jeden z autorů Deklarace nezávislosti.

 

Cambridge

Univerzita Cambridge v hrabství Cambridgeshire ve Velké Británii (asi 80 kilometrů od Londýna) je založena údajně už roku 1209. Nejstarší kolej Peterhouse se zachovala dodnes v nezměněné podobě. Je z roku 1284 a posvětil ji biskup z Ely, Hugh de Balsham. Dnes je v Cambridge 32 kolejí a většinu z nich si mohou prohlédnout i turisté.

 

magazin.cz

 

Školné na rok stojí 200 000 korun pro studenty z EU. Šance na přijetí je opět malá, asi osm procent. Na této univerzitě studoval vědec Isaac Newton, Charles Darwin i fyzik Stehen Hawking.

 

Oxford

Univerzita vznikla už v roce 1096. Z této doby pocházejí i první písemné zmínky o výuce na této škole. Velkého rozmachu a nárůstu počtu studentů se univerzita dočkala roku 1167, hlavně díky tomu, že král Jindřich II. zakázal Angličanům studium na univerzitě v Paříži. Dnes má univerzita 38 kolejí, nejstarší je z roku 1214. Součástí školy je také několik muzeí a knihoven, které patří k nejstarším v Anglii.

 

magazin.cz

 

Oxford válčí s univerzitou Cambridge. Univerzita dokonce vydala nařízení, které zakazuje studentům podat si přihlášku na obě univerzity. Oxford přijme ke studiu asi osm procent žadatelů. Roční školné je zhruba 100 000 korun pro studenty z EU.

 

Mezi slavné osobnosti Oxfordu patří spisovatel Oscar Wilde, J. R. R. Tolkien nebo herec Hugh Grant.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3