Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Kam s plastovými lahvemi? Sníme je

Sen všech ekoaktivistů by se mohl stát skutečností. Plastové lahve by mohl nahradit speciální poživatelný materiál.

Experti na Harvardské univerzitě se zabývají výrobou speciálních materiálů s funkčností klasických plastů, ovšem které by se v přírodě snadno rozložily, jako biologický odpad. V budoucnu by dokonce chtěli vyrobit láhev z jedlého materiálu, který by chutnal třeba jako nápoj uvnitř.

 

magazin.cz

 

Pochutnáme si na obalech?

Nový biologický plast tvůrci nazývají WikiCells a je vytvořen z rozložitelného polymeru kombinovaného s částicemi jídla. Zatím by se dal přirovnat třeba ke skořápce vajíčka, z níž lze vytvářet libovolné obaly navíc obdařené volitelnými příchutěmi, jako třeba chutí pomeranče, čokolády nebo vína.

 

Výzkum je ve fázi testování a ještě nebyl vyroben žádný prototyp láhve, nicméně hlavní inženýr David Edwards doufá v jeho brzké představení. „V brzké době chceme WikiCells představit jako novinku v restauračních jídelních sadách,“ tvrdí. A dodává, že potom už vede cesta do speciálních obchodů a supermarketů.

 

magazin.cz

 

Dobročinná akce

Edwardsovi vize jdou však ještě dál. Doufá, že se mu podaří sestrojit celý stroj, který formou výdejního automatu produkuje jedlé láhve jednotlivcům. „Myšlenka je taková, že se snažíme vyrobit láhev tak, jak by ji vytvořila sama příroda. Pak by třeba lidé z rozvojových afrických vesnic mohli vyrábět vlastní lahve na vodu. Z humanitárního hlediska je to velmi zajímavé.“

 

Ačkoliv jedlý plast problémy hladovějící Afriky jistě nevyřeší, nebudeme Edwardsovi upírat dobročinné úmysly. V tomto ohledu je však třeba připomenout jinou Edwardsovu aktivitu, a to výrobu poněkud kontroverzního inhalátoru kofeinu. Tímto životabudičem si do těla aplikujete kofeinovou dávku zhruba jednoho šálku kávy, nicméně účinky na lidský organismus jsou sporné a příslušná americká administrativa prověřuje bezpečnost preparátu pro lidské zdraví. Snad jedlý plast nedopadne podobně.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2