Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Psi pro alergiky

Máte alergii na psy, ale přitom toužíte mít čtyřnohého přítele? Možná byste měli zauvažovat o některém z těchto „hypoalergenních“ plemen…

Kdo netrpí alergií na čtyřnohé miláčky, tak určitě nikdy nepochopí, co je to za utrpení, když se po každém pohazení psa začne vaše tělo bránit – ať už jde o svrbení kůže, kýchání, zvýšenou produkci hlenů nebo astmatem. Podle odborníků je klíč k tomuto problému ukryt v srsti vašeho psího miláčka. Je tedy na vás, abyste si vybrali takové plemeno, které tolik nelíná a jehož chlupy nepůsobí tak dráždivě. Za naprostý zázrak lze považovat ty pejsky, jejichž srst padá jen málo a navíc obsahují malé množství lupů a jiných dráždivých složek, tudíž jsou pro alergiky jako dělané. A o jaké čtyřnohé chlupáče se jedná?

 

magazin.cz

 

Irský vodní španěl

Na první pohled vypadá tento psík jako stoupenec éry hippies. Ale nebojte se, i když je jeho porost hustý a poměrně dlouhý, nemá vůbec tendence pelichat. To je také důvod, proč většina alergiků je schopna tohoto krasavce bez problémů „rozdýchat“. Povaha: Irský vodní španěl je kámoš, hračička, ale hlavně nadšený plavec – to je také důvod, proč se rád koupe. Tento pejsek má ještě jednu zvláštnost: jeho srst je uzpůsobená tak, že téměř nepropouští vodu, čímž nevyžaduje zvláštní péči. Hodí se spíše pro sportovce, kteří chtějí podnikat dlouhé túry či jiné venkovní aktivity. Irský vodní španěl je vytrvalý a má rád pohyb. Pokud byste chtěli tohoto fešáka jako služebního či hlídacího psa, se zlou byste se potázali. Je příliš přátelský a podobný pudlíkovi, než aby v protivníkovi budil respekt.

 

magazin.cz

 

Yorkšírský teriér

Tento malý psík má velkou duši – je energický, přátelský a nebojí se ani velkých psů. Jakmile se „cizí noha“ člověčí či zvířecí dostane do jeho teritoria, neváhá jí vyprovodit velkým štěkotem. Původně byl tento psík v 19. století využívat skotskými horníky, aby při pytlačení vyháněl zajíce z nor. Dnes je „yorkie“ spíše miláčkem či „módní ozdobou“ spousty Čechů. Yorkšírský teriér patří mezi pejsky, kteří moc nelínají, proto je důležité jeho srst pravidelně zastřihovat a zkracovat.

 

magazin.cz

 

Pudl

Líbí-nelíbí? Tento věčný kudrnáč má své příznivce i své odpůrce. Přestože jeho „nasládlý“ vzhled může vzbuzovat rozpaky, jde o velmi chytrého pejska, který je hluboce oddaný svému pánovi a rád se učí nové věci (pudlíci díky své inteligenci bývali využíváni v 18. a 19. století při cirkusových vystoupeních). Tento čtyřnožec má ještě jedno plus – pudlíci nepouští srst, jediným problémem však může být produkce lupů, jež mohou na některé alergiky působit dráždivě.

 

magazin.cz

 

Čínský chocholatý pes

Sice nejde o prvoplánového krasavce, ale možná na druhý (či další ) pohled se do něj zamilujete. Přestože tak nevypadá, je to pes do rodiny a své blízké velice miluje. Vyšlechtěný psík je holý jako holátko a srst má pouze na hlavě, nohách a ocase. Bonus: Naháč minimálně pouští chlupy a jeho produkce lupů je rovněž skoro na nule. Nevýhodou tohoto veselého psíka je fakt, že je velice citlivý na sluneční záření a musíte se o něj starat téměř stejně svědomitě, jako o sebe.
 

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!