Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Chcete zhubnout? Tak začněte právě teď!

Léto je ideálním obdobím pro redukci váhy. Strava na dovolené ale vaše hubnutí může dokonale pokazit. Pizza, zmrzliny, klobásy, ledová tříšť…

OVOCE

Také patříte k zastáncům letní diety pouze o ovoci a zelenině s omezením ostatních potravin? Tak tady pozor! Ovoce má hodně sacharidů a po konzumaci velkého množství rozhodně nezhubnete. O nedostatku mnoha živin, které v ovoci nejsou, ani nemluvě. Například větší banán má přibližně 500 kJ, což odpovídá energetické hodnotě klasické housky. Pokud si dáme dva, znamená to, že jsme právě přijali stejné množství energie jako ve 150 g kuřecího steaku s bramborem. Uvažte tedy, jaké ovoce a kolik si při dietě vybíráte. Třeba jahody nebo černý rybíz mají kalorií o více než polovinu méně.

magazin.cz

 

SKRYTÁ DEHYDRATACE

V létě se více potíme, je tedy důležité vypít více vody než v zimě. Množství je sice individuální, ale o litr více ve větším teple určitě zvládne každý. Především tehdy, pokud chodíme na výlety či sportujeme. Jestliže je totiž naše tělo dehydratované, může signalizovat, že mu něco schází. Nedostatek tekutin tak může například vyvolat větší chuť k jídlu. Přitom se často stačí jen více napít a hlad je pryč. To ovšem neznamená, že je dobré vynechávat pravidelná jídla. Hlídejte si proto obojí - jak správný čas na jídlo a velikost porcí na talíři, tak pitný režim.

 

TEKUTÉ KALORIE

V létě je samozřejmě potřeba dodržovat pitný režim. Ovšem pozor si dávejte na zahánění žízně slazenými nápoji. 1 dl průměrného džusu obsahuje přibližně 180-220 kJ. Výjimku tvoří zeleninová či rajčatová šťáva. Tady najdete pouhých 80 kJ na 1 dl. Ale ani s těmi to v létě nepřehánějte. Obsahují totiž hodně minerálů, které by ve větším množství mohly například zatížit ledviny. Hlavním zdrojem hydratace těla je tedy stále čistá voda.

magazin.cz

 

ALKOHOL

Kdo by odolal nedat si skleničku dobrého vína. Dopřejte si ji k obědu či k odpolednímu posezení s přáteli, večer se mu spíše vyhněte. I po nápojích lze totiž přibírat. 2 dl suchého bílého vína obsahují přibližně 440 kJ, stejné množství suchého červeného vína asi 560 kJ. Našemu tělu je bohužel jedno, zda přijmeme energii ve vínu, zmrzlině či pečivu. Pro něho jsou kalorie, které, pokud je přijmeme v nevhodné době, znamenají signál k uložení do tukových zásob. Na šampaňské raději zapomeňte úplně. Patří totiž mezi velmi kalorické nápoje, podle konkrétního obsahu cukru a alkoholu se pohybuje přibližně 250-400 kJ na 1 dl. Pokud se přesto bez vína neobejdete, dejte si sklenku kvalitního druhu. Určitě zapomeňte na litry levných „patoků“.

 

ZAHRADNÍ PARTY S GRILOVÁNÍM

Letní večery k posezení na zahradě přímo vyzývají. Pokud je možnost toto posezení zpestřit grilováním, málokdo odolá. Jestliže se již rozhodnete pro grilovací party, zkuste se po osmé hodině večer konzumaci dobrot vyhnout. Později by si tělo pravděpodobně uložilo něco do tukových zásob. Při volbě masa se samozřejmě vyhněte tučnému vepřovému. Jedna porce v sobě totiž ukrývá přibližně 1600-2000 kJ. Pokud zvolíte kuřecí či krůtí, zkonzumujete v jedné porci oproti prorostlému vepřovému téměř čtyřikrát méně energie, tedy asi 400-500 kJ. Pokud rádi grilujete ryby, volte pstruha, kapra či tresku. Losos patří mezi tučné ryby, hodnota v kJ se pohybuje stejně jako u hovězího, tedy přibližně 800 kJ. Ovšem má v sobě mnoho cenných látek, jako je např. jod a omega-3 mastné kyseliny. Jednu porci si tedy dát můžete.

Vyhněte se marinování v oleji. Maso tím sice změkne, ale nasákne do sebe příliš mnoho mastnoty, což při dietním režimu určitě nemůžeme potřebovat. Raději si najděte recepty na lehčí marinovací varianty. Maso třeba naložte do citronové nebo pomerančové šťávy s čerstvými bylinkami. Místo šťáv můžete použít i kvalitní ocet.

magazin.cz

 

ZELENINOVÉ SALÁTY

Je to tak. Saláty sice na žebříčku dietní hitparády patří na nejvyšší příčky, ale pozor: zkuste se na to podívat z energetického hlediska. Pokud si opravdu udělám zeleninový salát, který pokapu citronem a jednou lžičkou oleje, jde o velmi dietní nízkokalorické jídlo. Zvolím-li si zeleninový salát s opečenou slaninou, kuřecími kousky či sýrem, zaliji ho několika lžícemi sice kvalitního, ale kalorického oleje či jiné zálivky, dostanu se na energetickou hodnotu běžného jídla. Někdy i vyšší. Nebojte se tedy zvolit si k obědu krůtí či kuřecí steak, pečený bez tuku, zato s hromadou zeleniny. Pro vaši linii je to daleko bezpečnější než nevhodně zvolený salát.

 

NEDOSTATEK POHYBU

Zdá se vám, že psát o nedostatku pohybu by se hodilo spíše pro zimní měsíce? Opak je pravdou. Ne každý z nás snáší dobře horké počasí. Mnoho lidí se před sluníčkem schovává doma a do klimatizovaných automobilů. Sportovní aktivita venku v horku je pro mnoho z nás nemyslitelná. Stačí ale, když měsíc či dva jezdíte raději automobilem, do druhého patra se necháte vyvézt výtahem a zdržujete se nejraději doma v chladnu. S touto změnou pohybového režimu přibíráte pravidelně přibližně 0,5 kg za 14 dní až měsíc. Totéž, co pak stejnou dobu budete pracně shazovat…

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!