Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Zvířecí oči: Poznáváte je?

Oči jsou prý oknem do duše. A ty zvířecí mají leckdy co říci. Jejich krásu zachytila fotografka Suren Manvelyan, která se soustředila na co největší detail. Tipněte správně, které oko komu patří?

Oči, které vás najdou i ve tmě

Dostat se do hledáčku těchto očí, tak jste napůl mrtvi. Živočich, který je vlastní, vidí i ve vodě a ani tma mu nedělá přílišné problémy. Vsadili jste na krokodýla či kajmana? Správně! Pokud pátráte, proč je jeho oko tak zvláštně lesklé, je to kvůli tomu, že sítnici tvoří malé krystalky (takzvané tapetum), které zachycují maximum světelných paprsků. Právě ty umožňují predátorům vidět i ve stížených podmínkách.

 

magazin.cz

 

Mírně handicapovaná očka

Modré oko. Komu asi patří? Majitel těchto zrakových snímačů není zrovna bystrozraký a když je slabé světlo, těžko se orientuje. Navíc má tendenci k šilhání. O koho vlastně jde? Přeci o siamskou kočku, která je na rozdíl od svých plebejských příbuzných, co se týče zraku, ve značné nevýhodě.

 

magazin.cz

 

Ďábelský pohled, čí asi...?

Trochu nahání hrůzu, nemyslíte? Tato hnědá mandlová očka patří lovci a zároveň milovníkovi mršin – hyeně. Šelma se jako jediný masožravý savec rodí na svět už vidoucí. Možná proto se k ní váže spousta pověr. Jedna říká, že oči hyeny jsou tvořeny kamenem, ten kdo se s nimi setká a bude mít kámen pod jazykem, začne mít schopnost vidět budoucnost. Pokud vás věštectví láká, raději zkuste bezpečnější způsob předpovědi, třeba tarotové karty.

 

magazin.cz

 

Tak trochu vykulená očka

Bohužel nevíme přesný název majitele, nicméně jedno je jisté – jedná se o rybu. Přestože může na vás očko působit trochu asymetricky, ve skutečnosti je podobné tomu našemu. Stejně jako lidé, i rybky mají sítnici, panenku, čočku a rohovku. Jedna z věcí, která nás ale od těchto němých tvorů odlišuje, jsou čočky. Naše jsou mělké, zatímco rybí jsou vypouklé a tlustě pokrývající panenku. Proto některé rybky působí trochu vykuleně.

 

magazin.cz

 

Pozor, jste pod drobnohledem!

Kdepak, tohle očko není z keramiky nebo jiné hmoty. Jde skutečně o zdokumentovaný pohled živého tvora! Majitelem tohoto pohledu je papoušek. Tento tropický pták vnímá světlo a barvy daleko intenzivněji než člověk a na určité odstíni dokonce reaguje citlivěji – jde hlavně o červenou, kterou vnímá jako nebezpečí. Papoušek má daleko dokonalejší oči, než člověk – dokáže vnímat až 150 obrazů za vteřinu (zatímco „pán tvorstva“ jen 16). Pokud se pták zaměří na nějakou věc, většinou ji sleduje jen jedním okem. To funguje jako zoom u foťáku – bez problému si pozorovaný objekt zvětší do detailu.

 

magazin.cz

 

2 + 1

Pohled, při kterém mrazí, patří Leguánovi zelenému. Tento fešák může mít oči v různých tónech – od zlaté, oranžové, po hnědou či šedou. Pod okem mu příroda vykouzlila zvláštní spodní víčko, které vypadá jako černá čára. Ta má však své opodstatnění – pomáhá redukovat prudké sluneční světlo. Zatímco plaz vidí skvěle za dne (dokonce na velké vzdálenosti), v noci to s ním slavné moc není. Ale pozor: příroda nadělila leguánovi zelenému ještě jeden bonus: třetí temenní oko, které vypadá jako bezbarvá šupina. Jde ale o naprosto funkční zrakový snímač, který chrání zvíře například v divočině.

 

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1