Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Víte, jak zlepšit svou paměť?

Učení je však součástí života nejen studentů. Občas se ale může stát, že koukáme do knížky nebo do svých poznámek a stejně si toho moc nepamatujeme. Možná je to tím, že se mnozí neučí správně.

Následující radu uvítají především jedinci s tzv. fotografickou pamětí. Zejména těm totiž pomůže, když si z knihy udělají přehledné výpisky. Důležité pojmy a informace je dobré barevně zvýraznit nebo dávat třeba do rámečků či kroužkovat. Systém více barev zase výpisky zpřehlední a učení se tak stane snadnějším. Dejte si ale pozor, aby poznámky za chvíli nevypadaly jako omalovánky. S barvami to nepřehánějte, jinak se dostaví efekt přesně opačný – výpisky pak nebudou přehledné ani náhodou.

Text si také více a hlavně snadněji zapamatujete, když si ji budete předčítat nahlas. Na toto čtení byste se měli co nejvíce soustředit a snažit se porozumět tomu, co čtete. Nahlas si také klidně několikrát zopakujte důležité pojmy. Při učení si také můžete vymyslet nějaké pomůcky, jak si text zapamatovat. Pokud už jste se s daným tématem někde setkali, zkuste si vzpomenout na co nejvíc věcí, které o něm víte.

 

magazin.cz

 

Během studia také můžete zapojit svou představivost. Mnoha studentům totiž pomáhá, když si text vizuálně představí a vidí tak vlastně, jak se jednotlivé věci prolínají nebo na sebe působí. Je totiž mnohem efektivnější učit se věci v souvislostech, než se učit text zpaměti. Při učení si tak můžete představovat příběhy související s učivem. Čím je příběh zajímavější, tím snáze si ho zapamatujete a lépe se tak naučíte.

Učení se několik hodin bez přestávky není vhodné, protože si toho stejně moc nezapamatujete. K lepšímu soustředění a zároveň k lepší schopnosti zapamatovat si text totiž značně přispívá odpočinek. Občas si proto dejte v učení pauzu, aby si i váš mozek odpočinul a pak lépe vstřebal další informace. Odpočinek je opravdu důležitý a tak během pauzy zapomeňte na učení a skutečně si odpočiňte. Poté si znovu sedněte ke knize a poznámkám. Uvidíte, že vám pak studium půjde mnohem lépe.

magazin.cz

 

Když si půjdete před učením zaběhat, také tím nic nezkazíte – právě naopak. Jakákoliv fyzická aktivita totiž zlepšuje schopnost učení. Kdo se tedy pravidelně věnuje nějakému sportu, ale třeba i sexu, naučí se toho mnohem více a snadněji, než lenoch sedící celý den u počítače.

Schopnost paměti nám dokáže zlepšit i látka zvaná lecitin. Ten bychom našli třeba v rybách, ve vaječném žloutku, v libovém mase, v sójových bobech nebo třeba v pšenici. Je vědecky dokázáno, že studenti, kteří měli dostatečný a pravidelný přísun lecitinu, dosahovali lepších výsledků než ostatní. Proto je tato látka často obsažena i v nejrůznějších doplňcích stravy, které jsou dostupné v lékárnách.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!