Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Celulitida: Jde s ní vůbec něco dělat?

Celulitida jistě na sebevědomí příliš nepřidá, ovšem zbavit se jí není jen tak.

Pomerančovou kůží trpí převážně ženy, a to nejen ty plnější, ale i štíhlé. Příčina bývá v nesprávné výživě, nedostatku pohybu a v dědičnosti. Hlavním problémem jsou ženské hormony a uspořádání tukových buněk. Ženský hormon estrogen naruší cévní stěny, zvýší jejich propustnost a tekutiny z nich se dostanou do okolí. Tukové buňky začnou vázat vodu ve tkáních, tím se zvětší, pokožka se roztáhne a celulitida je tu. Hladinu estrogenu zvýší také těhotenství, hormonální substituční terapie a antikoncepce. Místa s celulitidou jsou většinou na dotek chladnější.

magazin.cz

 

Celulitidu můžeme příznivě ovlivnit těmito faktory:

- dodržováním zdravého a vyváženého jídelníčku

- cvičením a sportem

- masážemi

- kvalitními krémy

- vyvarováním se velkých výkyvů hmotnosti

 

Dalšími nezanedbatelnými faktory jsou kouření, kdy tělo produkuje množství volných radikálů, sedavé zaměstnání, ale třeba i nošení těsného spodního prádla, které omezuje lymfatický a krevní oběh.

Je třeba si uvědomit, že celulitida se vyskytuje v nejhlubší vrstvě kůže, takže se ji rozhodně nezbavíte za pár týdnů. Léčba celulitidy je běh na dlouhou trať. Všechna doporučení - jídelníček, sport, masáže, krémy - musíte provádět současně, jen tak můžete dosáhnout dobrých výsledků.

Celulitida má čtyři stupně - od nejlehčího postižení až po to nejtěžší. I tehdy, pokud patříte do prvního stupně, dodržujte tato doporučení preventivně.

Pozor na výkyvy váhy, při rychlém a nesprávném hubnutí se může zvětšit obsah toxických zplodin, které se opět usazují na problematických partiích a mohou zhoršit činnost jater a ledvin. Co se týče liposukce, ta v tomto případě příliš nepomůže, protože celulitida není pouze záležitost nadměrného tuku.

magazin.cz

 

Především je třeba upravit jídelníček. Jíst více ovoce, zeleniny, omezit tuky a cukry, dostatečně přijímat tekutiny. Omezte toxiny v těle - právě snížením konzumace cukru, tuku, soli a konzervačních látek. Pokud si rádi dáte šálek kávy, nezapomeňte po ní vypít skleničku vody. Denně pijte alespoň dva až tři litry tekutin, jen tak se budou dostatečně odvádět škodliviny z těla. Dávejte přednost vodě bez bublinek. Zařaďte do jídelníčku proteiny a vlákninu.

Nevyhýbejte se sportu, cvičte, běhejte, plavte, choďte na procházky, nebo třeba jezděte na kole. Sport rozproudí lymfatický systém, zrychlí odvod škodlivin a zredukuje naše tuky. Tuto aktivitu je nutné provozovat pravidelně a hlavně celoživotně v rámci prevence.

Lymfatická masáž je hmatová technika orientovaná na lymfatický systém, jejímž cílem je zlepšit odtok lymfy a tím pádem zlepšit odvod toxických látek z těla. Lymfa totiž nemá svojí vlastní pumpu, proto ji rozpohybuje pouze pohyb nebo masáž. Lymfatická masáž je také vhodná pro ošetření unavených končetin a zlepšuje nejenom celulitidu, ale pokožku celého těla vůbec. Zvyšuje imunitu a detoxikaci organismu. Lymfatické masáže provádí vyškolený masér a některé kosmetické salóny. Je prováděna nejčastěji na hýždích a stehnech.

Sprchujte se střídavě studenou a teplou vodou, kůže bude pružnější a prokrvená. Urychlíte tak odstraňování produktů látkové výměny.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!