Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Zlatavý zázrak zvaný med: Co všechno dokáže?

O pozitivním účinku medu na naše zdraví slýcháváme již od svých babiček.

Zlatavou pastu si pro její sladkou chuť přidáváme do čaje nebo mažeme na krajíc chleba. Med si připravovali naši předkové již před několika tisíci lety a dlouhodobou tradici má i lidové léčitelství, ve kterém má zlatavý zázrak své nezastupitelné místo.

Med je bohatý na železo, zinek, jód, mangan, biotin a kyselinu pantotenovou. Dále v něm najdeme vitaminy B2, B6, C, A, D a K. V medu jsou zastoupeny i bílkoviny, aminokyseliny a cukry jako fruktóza, glukóza a sacharóza. Díky těmto jednoduchým cukrům med slouží jako okamžitý zdroj energie.

magazin.cz

 

První zmínky o zlaté sladké pastě pocházejí již z pravěku, někdy z doby před dvanácti tisíci lety. Právě do tohoto období je datována jeskynní malba nedaleko Valencie ve Španělsku, na které je zobrazen muž, který sbírá med. Odkud však pochází tradice výroby medu, to zůstává záhadou. Již několik staletí ale lidé nevyužívají med jen jako sladkou pochoutku, své uplatnění našel také v léčitelství. Nesmíme také zapomenout na oblíbenou medovinu. Tu popíjeli již obyvatelé starověkého Řecka a Říma. Tehdy byla medovina jakýmsi božským nápojem, který v sobě skrýval sílu a modrost.

A jak působí med na naše zdraví? Téměř zázračně účinkuje jako přírodní antibiotikum. Látky obsažené v medu totiž dokáží ničit bakterie. Také proto byl med v minulosti podáván jako lék. Až do 30. let 20. století totiž lidé neměli k dispozici žádná jiná antibiotika než ta přírodního původu.

Med byl a také dnes je výborným pomocníkem při léčbě potíží dýchacích cest. Čaj nebo mléko s medem několika z nás podávaly naše babička jako lék proti kašli. Pokud začnete s léčebnou medovou kúrou včas, budete zase zdraví během několika dnů.

magazin.cz

 

Pokud si pravidelně oslazujete čaj medem nebo ho mlsáte v jiné podobě, můžete si být jisti, že nebudete často nemocní. Med totiž také působí příznivě na náš imunitní systém. Z lékařských výzkumů vyplívá, že slouží jako prevence vzniku angíny, nachlazení, chřipky, zánětu průdušek, problémů horních cest dýchacích a rýmy. Některé látky přítomné v medu ničí škodlivé mikroorganismy a nemoc tak nemá šanci. Pravidelná konzumace medu také zajistí lepší funkci většiny orgánů.

Z tradičního lidového léčitelství známe i další zdraví prospěšné účinky medu. Odpradávna se med používal k hojení ran a později k léčení ekzému nebo jiných kožních potíží. Medem si také lidé mazali popáleniny nebo omrzliny, což jejich hojení urychlilo. Pokud trpíte na opary nebo máte často suché a popraskané rty, zkuste je potřít medem. Určitě vám pomůže. Med má totiž protizánětlivé a desinfekční účinky.

Med nám dokáže pomoci s celou řadou potíží. Je dokázáno, že odstraňuje deprese, migrény a potíže se spánkem. Med také pomáhá při problémech s trávením a tělo pročišťuje. Někdo používá zlatavou pochoutku jako první záchranu při kocovině. Léty prověřené jsou i účinky medu jako afrodisiaka.

Také kosmetické přípravky jsou plné medu. Díky svým příznivým účinkům se přidává do pleťových krémů a masek, šampónů a sprchových gelů nebo třeba rtěnek.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!