Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Když zvířata léčí

Trápí vás nějaké zdravotní problémy? Zaskočí vás někdy deprese nebo špatná nálada?

Pomoci mohou nejen prostředky z lékárny, bylinky, čaje, ale také zvířata. Vyzkoušejte animoterapii! Setkat se můžete také s pojmem zooterapie, prakticky se ale jedná o stejnou proceduru. Pohlazení nebo jiný přímý kontakt se zvířaty dokáže odstranit řadu potíží.

Na léčivou sílu zvířat přišli lidé již dávno. Proto také zvířata uctívali jako bohy. Ve starověku se k nim lidé chovali s úctou a respektovali jejich potřeby. Na sklonku 8. století využívali Belgičané zvířecí léčebnou sílu ke zlepšení stavu postižených lidí. V 18. století přišli Angličané na to, že zvířata dokáží zmírnit průběh psychických poruch. O století později se v německém Betelu využívali hlavně psi a kočky jako pomocníci při léčbě epilepsie. Nejvíce se poté o rozvoj a rozšíření animoterapie zasloužily Spojené státy americké. Dnes se s terapií se zvířaty můžeme setkat prakticky po celém světe.

magazin.cz

 

Terapií se zvířaty je celá řada. Dnes se nejčastěji setkáme například s canisterapií (využití psů), felinoterapií (využití koček), hippoterapií (využití koní) nebo ornitoterapií (využití ptáků). Dále existuje ještě delfinoterapie (využití delfína), lamaterapie (využití lamy) a insektoterapie (využití hmyzu). K dalším zvířecím terapiím patří ještě malá domácí zvířata, hospodářská, exotická nebo ve volné přírodě žijící živočichové.

Co všechno animoterapie dokáže? Především přispívá k rozvoji motoriky, ať už té hrubé nebo jemné. Dále terapie se zvířaty rozvíjí verbální i neverbální komunikaci. Zejména postiženým lidem pomáhá animoterapie při prostorové a časové orientaci a také rozvíjí poznávací schopnosti. Pokud máte problém se soustředěním nebo s pamětí, zkuste také animoterapii. Potíže s pohybovým aparátem nebo při problémech po úrazech vám jakousi rehabilitaci poskytnou právě zvířata. Také duševní problémy mohou zmizet při animoterapii. Léčebných účinků zvířat je samozřejmě ještě celá řada, dozvědět se o tom více můžete ve velkém množství odborných publikací.

magazin.cz

 

Na animoterapii dochází široká škála pacientů. Nejčastějšími klienty jsou tělesně postižení lidé. Několik odborných studií dokazuje, že terapie pomocí zvířat dokáže zlepšit příznaky dětské mozkové obrny, epilepsie nebo svalové dystrofie. Zvířata pomáhají i mentálně postiženým jedincům nebo třeba seniorům. Dále si animoterapii chválí lidé trpící depresemi nebo jinými duševními poruchami. Zvláštním způsobem pomáhají zvířecí terapie autistům. Těm zvířata po nějakém čase výrazně zlepší kontakt s okolím.

Nejběžnějším typem animoterapie je canisterapie, kdy pomáhají psi. Už samotná přítomnost tohoto zvířete je zdravá. Přímý kontakt se psem pak pomáhá při rozvoji motoriky a komunikace. Proto je canisterapie nejčastější formou animoterapie u tělesně a mentálně postižených lidí nebo seniorů. Pes je dobrým pomocníkem při rehabilitaci a hodí se jako společník pro postižené děti. Felinoterapie, tedy využití léčebné síly koček, je již složitější procedurou. Kočky totiž nemůžeme vycvičit tak dobře jako psy a pacienti se jim tak musí více přizpůsobit. Zejména postižení nebo duševně nemocní lidé se tak ale naučí respektovat potřeby zvířete a poté i lidí kolem sebe. Felinoterapie tak vlastně učí toleranci.

magazin.cz

 

Při hippoterapii dochází hlavně k rehabilitaci, pří které koně pomáhají snad nejlépe ze všech zvířat. Během terapie zároveň zvíře zlepšuje psychický stav. Je dokázáno, že přítomnost koní a kontakt s nimi odstraňuje duševní potíže.

Pokud máte nějakého domácího mazlíčka, jistě budete s léčebnými silami zvířat souhlasit. Vždyť jen jejich přítomnost nám dokáže zlepšit náladu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!