Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Pět nejpodivnějších koček

Není kočka, jako kočka. Existují různé podoby této malé „šelmy“, které vám vyrazí dech. Tady je pět z nich...

Surrealistická Sphynx

Na první pohled působí jako výtvor surrealistického umělce – má malou hlavu, obrovské oči a uši. Její holé tělo je bez chlupů, směšně zakončeno dlouhým ocasem, který připomíná makarón. Ano, tak to je ona, kočka Sphynx. Přestože vám nemusí být hned sympatická, určitě si vás brzy získá svou přátelskou povahou a oddaností. Pokud máte obavu, že byste kvůli její holé pokožce museli v zimě přitápět, můžete být v klidu. Kočka dostala od přírody sice nevzhlednou, ale vysoce výhřevnou zvrásněnou kůži. Ale tady pozor: přestože váš byt byl zproštěn zvířecích chlupů, může nastat zase jiná varianta „kočičích stop“. Vzhledem k tomu, že sphynx je „naháč“, produkuje hodně kožního mazu. To znamená, že je potřeba kočku často mýt speciálním šampónem s neutrálním pH. Ale nebojte, tato čtyřnohá ušatá šelma koupání miluje! A bude milovat i vás, a to dlouhých 15 let, přesně tolika se zhruba dožívá.

magazin.cz

 

Ukrajinský Levkoj

Také vám připadá, že tato kočka má nějaká rodinné vazby se Sphynx? Ano, opět jí chybí srst, ale krása ukrajinského levkoje je zcela někde jinde – tato „číča“ má hlavu trochu podobnou psovi, zdobí ji výrazná čelist a velké, pomačkané uši. Jde o zcela nové plemeno, které v roce 2004 vyšlechtila Ruska Elena Vševolodovna Birjukova. Ukrajinských levkojů je na světě jen hrstka, ale prý jsou pro svou přátelskou povahu velmi oblíbené.

magazin.cz

 

Skotský fold

Tento „medvídek“ je opět vyšlechtěný člověkem. Hlavní dominantou kočky jsou její uši, které mají uzpůsobenou chrupavkou tak, aby se předkláněly a vytvářely takzvaný „soví vzhled“. Možná, že zásah šlechtitelů byl u tohoto plemene příliš výrazný, protože se hovoří o deformování nejen chrupavky, ale i dalších kostí. Pro mnohé „kočkomily“  je proto skotský fold kontroverzním plemenem. Ale nenechte se znechutit. Tento tvoreček je klidný a přítulný. Jeho jemná hřejivá srst a slastné vrnění vás mohou dobře naladit při dlouhých zimních večerech.

magazin.cz

 

Savanová kočka

Hned na první pohled je jasné, že to není obyčejný mourek. Savanová kočka je totiž křížencem hned dvou plemen – kočky domácí a afrického servala – takže se jedná vlastně o takovou malou šelmu. Chovatelé ji charakterizují jako „kočkopsa“ se silně vyvinutým loveckým instinktem. Číča umí otevírat dveře, aportovat, chodit na vodítku, a s gustem loví potkany. Ke svým majitelům je velmi přítulná a hodně ráda se mazlí. Poznávací znamení: Na srsti má výrazné tečky!

magazin.cz

 

Čtyřnohá elfka

Elfskou kočku vyšlechtily Američanky Karen Nelson a Kristen Leedom, které spojily dvě plemena – sphynx a amerického curla. Výsledek vidíte... Toto plemeno je bez srsti a jeho dominantou jsou zvláštně tvarované uši, které navozují elfský vzhled. Ale pozor: kočka nemá žádnou srst, tudíž velice špatně vnímá extrémní výkyvy počasí. Proto není dobré ji brát ven, když je mráz nebo silně pražící slunce. Jinak elfská kočka snese všechno. Říká se o ní, že je skvělý společník a bez problémů funguje i s jinými zvířaty.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!