Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Může zelenina uškodit?

Máme jíst zeleninu, protože je zdravá. Vědci ale upozorňují, že pojídání těchto blahodárných plodů má i svou odvrácenou stránku.

A hele – mrkvička...

Mrkev (stejně jako další druhy zeleniny) obsahuje karotenoidy. Tyto látky jsou přínosné hlavně pro kůži, kterou v létě chrání před spálením. Krize ale nastává, když to s konzumací mrkvičky kapku přeženete. Pak vám může hrozit takzvaná carotenemia – zoranžovění pleti. Za tímto neduhem je podle vědců neschopnost těla vypořádat se s nadměrným množstvím karotenu. Trpí hlavně játra, která nemají dostatek enzymů přetvářet tyto látky na vitamin A. Kromě mrkvově oranžového make-upu (který vás ale jen tak neopustí) to odnesete i sníženou imunitou. To byste od mrkvičky nečekali, že?

magazin.cz

 

Červená řepa – postrach toalet

Kdo by neznal nezapomenutelný dezert školních obědů – nakládanou červenou řepu. Obliba tohoto druhu zeleniny nikdy nebyla mezi školáky příliš veliká... Badatelé navíc zjistili, že nadměrná láska k červené řepě se příliš nevyplácí: největší jedlíci této zeleniny mohou totiž trpět zčervenáním moči. Tento neobvyklý stav způsobuje látka, která se jmenuje betalain. Pokud ji člověk pozře ve větším množství, organizmus se s ní nedokáže rychle „popasovat“ a vyloučí ji v podobě narůžovělé nebo červené moči. Takže vzkaz všem „řepákům“ – pokud se vám něco takového stane, nepropadejte panice! Za chvilku bude zase všechno v pořádku.

magazin.cz

 

Rajčata – barvička, na kterou nezapomenete

Podobný obarvovací trik jako mrkev umí i rajče, které obsahuje pigment lycopen. Ten se však začne na kůži projevovat daleko později a obzvláště po extrémním požití třeba rajčatového džusu. Milovníkům rajčat, kteří to s konzumací těchto plodů přeženou, hrozí ještě jedna maličkost: předávkování vitaminem C. Denní dávka, kterou tělo dokáže zvládnout, je zhruba 2000 mg. Nadměrně vyšší hodnoty „céčka“ mohou vyvolat pocity nechutenství.

magazin.cz

 

Chřest má pro vás překvapení

Pokud si někdy doma uspořádáte chřestové hody, tak vězte, že to bude mít menší dohru. Tato zelenina totiž mění pach moči, který se stává intenzivnější. Za tento nemilý suvenýr z oběda vděčíte látce methanethiol. Ta se začne projevovat už 15 minut po jídle – tělo v ten moment totiž svádí boj s trávením chřestu, který je plný aminokyselin. A že jde o skutečnou fušku, je jasné, protože co organizmus může, vypouští močí. Podle vědců se tento scénář netýká všech lidí, protože někteří jsou na methanethiol imunní. Ale zhruba 50 % strávníků s nepříjemnostmi musí počítat.

magazin.cz

 

Máslová dýně útočí na kůži

Je hutná a dělají se z ní skvělé polévky. Ovšem i dýně má své vrtochy. Když ji budete loupat, určitě si vezměte rukavice! Tato zelenina totiž obsahuje chemické látky, které způsobují kožní problémy – zejména suchou či zarudlou pleť. V horším případě dokonce i tendence k loupání či drolení pokožky. Takže, pozor, bezpečnost práce se v tomto případě zaručeně vyplatí!

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!