Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Čistou energii by mohly v budoucnu generovat bakterie

Podle vědců by se biologické baterie mohly na trhu objevit do deseti let a stát se alternativou chemickým článkům.

Boj za zelenou energii vede vědce ke zkoumání nových možností, jak získávat elektřinu z obnovitelných zdrojů. Zajímavou alternativou chemických článků, ale i solárních panelů, by se mohly stát některé typy bakterií. Ty totiž na povrchu produkují proteiny, které v kontaktu s kovem generují elektrickou energii. Výzkum takových mikrobů je teprve v plenkách, nicméně odborníci předpovídají jejich praktické využití do deseti let.

magazin.cz

 

Napětí v buňkách

Výroba skutečného biologického bateriového článku je tedy zatím pouze hudbou budoucnosti. Vědecký tým z americké University of East Anglia se nyní snaží rozkrýt chemické a fyzikální jevy, díky nimž vzniká na povrchu některých bakterií při kontaktu s kovem elektrické napětí. Rovněž testují, jak dobře jsou elektrony schopny cestovat mezi zdrojem energie uvnitř buněk a vnějším prostředím, které tvoří minerály s obsahem kovu.

„Věděli jsme, že bakterie mohou přenášet elektřinu na kov a minerály a že tato interakce je závislá na speciálním proteinu na povrchu těchto bakterií,“ vysvětluje biolog doktor Tom Clarke. „Nebylo ale jasné, zda to tyto proteiny dělají přímo nebo nepřímo pomocí neznámého prostředníka v okolí. Náš výzkum ukázal, že se tyto proteiny mohou přímo dotýkat minerálního povrchu a produkovat elektrické napětí. To jednoduše znamená, že bakterie může ležet na kovovém či minerálním povrchu a přitom vést elektřinu svými buněčnými membránami.“

magazin.cz

 

Univerzální využití

Podle doktora Clarka tyto bakterie ukazují velký potenciál právě v použití do mikrobiologických palivových článků. V praxi by to mohlo znamenat i to, že elektřinu bude možné generovat z běžného domácího či zemědělského odpadu. Biologickou energii tak bude možné získávat nejen v malých článcích, ale rovněž ve větším měřítku.

Biologické baterie by se v budoucnu mohli uplatnit také v temných prostředích, kde nelze spoléhat na solární energii. Na prostředí jsou v podstatě nezávislé a mohou být zdrojem energie jak v odříznutých oblastech postižených třeba zemětřesením, nebo klidně i na dně oceánu. Krom toho pracují s takřka nevyčerpatelným zdrojem. Setkat bychom se s nimi v budoucnu mohli také v běžných spotřebičích, jako jsou mobilní telefony.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!