Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Galaxy S4 – nová vlajková loď Samsungu

Samsung oficiálně odhalil dlouho očekávaného nástupce smartphonů z řady Galaxy.

Na newyorkské tiskové konferenci si odbyla premiéru nová vlajková loď mezi smartphony Samsungu označená jako Galaxy S4. Podobně jako konkurence od Applu nenabízí nový model zásadní revoluční zpracování, nýbrž přináší příjemnou technologickou evoluci a to jak na poli hardwarového výkonu, tak i mezi softwarovými funkcemi.

magazin.cz

 

Známý design

Galaxy S4 už na první pohled přímo vychází z předchozího modelu a po stránce designu mění pouze dílčí prvky. Použité materiály vesměs zůstaly stejné, přibyl snad jen elegantní kovový pruh po boku přístroje. Velmi příjemná je ovšem skutečnost, že rozměry zůstaly totožné (137×70 mm), dokonce se o necelý milimetr na hodnotu 7,9 mm snížila tloušťka a hmotnost klesla na 130 gramů. Velikost displeje naopak o drobet narostla, tudíž je plocha na přední straně více vyplněna a ztenčily se okraje kolem displeje.

Samotný Super AMOLED displej má nyní úhlopříčku rovných pět palců, přičemž dostal do vínku full HD rozlišení, tedy 1080×1920 pixelů. Jako ochrana displeje je vůbec poprvé použito sklíčko Gorilla Glass 3. Vylepšené zobrazovací technologii opět slibují živější podání barev včetně tmavší černé a podle prvních ohlasů je obraz na displeji opravdu na špičkové úrovni. Displej lze navíc ovládat i bez přímého dotyku a překážkou v ovládání nebudou ani běžné rukavice.

magazin.cz

 

Na přední straně mobilu je opět jedno hardwarové a dvě senzorová tlačítka. Vedle chromového krytu reproduktoru je umístěna 2 Mpx kamerka a další senzory. Zajímavou novinkou, i když ne pro každého využitelnou, jsou senzory teploty a vlhkosti prostředí. Vrátil se taktéž infraport, díky němuž může telefon sloužit jako běžné dálkové ovládání domácí elektroniky.

 

Solidní výkon

V případě běžné LTE verze uvnitř telefonu šlape čtyřjádrový procesor Qualcomm s frekvencí 1,9 GHz. Samsung ovšem plánuje uvést na specifické trhy (trh v EU mezi ně nepatří) i verzi bez technologie LTE, kterou ovšem bude pohánět procesor Samsung Oxynos Octa dokonce s osmi jádry a taktem 1,6 GHz. O skvělý výkon se stará taktéž grafika PowerVR SGX a 2 GB operační paměti. Telefon by se měl prodávat ve verzích se 16, 32 a 64 GB vnitřní paměti s možností rozšířit ji o dalších 64 GB pomocí microSD karty. Jako operační systém byl pochopitelně zvolen aktuální Android ve verzi 4.2 Jelly Bean.

magazin.cz

 

Zadní strana Galaxy S4 ukrývá 13 Mpx fotoaparát schopný natáčet full HD videa, který obsahuje i některé zajímavé funkce jako je možnost vyfotit rychle sto snímků a automaticky vybrat ten nejpovedenější. Za zmínku jistě stojí i nová funkce duální kamery, kdy je přístroj schopný zaznamenávat obraz z přední i zadní kamery zároveň, což si v některých momentech může najít své uplatnění.

 

Funkce pro hračičky

Samsung klade ve své novince důraz především na nové funkce, a proto se kromě duální kamery sluší zmínit třeba chytré sledování očí. Displej se díky tomu sám nepřepne do úsporného režimu, dokud na něj koukáte a naopak, jestliže sledujete video a podíváte se stranou, přehrávání se automaticky zapauzuje. Užitečnou funkcí je také univerzální překladač, který dokáže překládat nejen text, ale rovněž mluvené věty, zatím pouze v hlavních světových jazycích. Pro hračičky je přichystaná možnost hrát hry proti sobě na dvou telefonech, nebo spárovat několik telefonů a vytvořit produkci s prostorovým zvukem.

magazin.cz

 

Galaxy S4 pravděpodobně zklame všechny, kdo očekávali nějaké převratné inovace, nicméně celá řada dílčích vylepšení z něj dělá důstojného nástupce svého předchůdce a dokonalou ukázku pozvolné technologické evoluce. Zůstává ovšem otázka, zda to stačí k tomu, aby si jej lidé začali hromadně kupovat, když se cena podle předběžných informací vyšplhá na 17 tisíc korun.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!