Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Toyota

Postavte si vlastní automobil

Toyota ukázala koncept auta, které lze sestavit doma, a mohou jej řídit i děti.

Sestavit si vlastní automobil je snem snad každého kluka. Japonská automobilka Toyota se tento sen pokusí vyplnit prostřednictvím modelového konceptu Camatte, který je napůl hračkou a napůl dopravním prostředkem. Design vozu lze při stavbě vozu částečně měnit, a proto je ideální příležitostí pro rodiče vyrábět jej přímo s dětmi.

magazin.cz

 

Dítě za volantem

Kompaktní trojsedadlový vůz Camatte 57s byl nedávno představen na stánku Toyoty během výstavy hraček Tokyo Toy Show. Hlavním mottem nového konceptu je jednoduchost, možnost řízení dětmi a vytvoření příležitosti k upevnění vztahu rodičů s dětmi při práci na sestavování vozidla. Automobil je tedy navržen tak, aby za volant uprostřed mohlo zasednout dítě a svézt rodiče sedící na dvojici zadních sedadel.

magazin.cz

 

„Brzdový pedál, plyn a sedačku lze posunout tak, aby auto mohlo řídit i dítě,“ upřesňuje projektový manager Kendži Cudži. „Na dítě během jízdy mohou dohlížet dva dospělí, přičemž jeden z nich může dítku pomáhat se zatáčením a brzděním. Tím lze snadno zdokonalit schopnosti malého řidiče. Náš koncept se v zásadě neliší od běžného vozu. Má elektrický pohon, plynový pedál, brzdy, ukazatele na přístrojové desce i stejné autosedačky. Hlavním rozdílem je menší velikost. Vůz je kratší a celkově uzpůsobený dětským rozměrům.“

magazin.cz

 

Parádní rychlost

Camatte má délku zhruba dvou třetin běžných automobilů a za volant se mohou posadit děti s výškou zhruba od 120 cm. Ačkoliv je na tachometru uvedena maximální hodnota 70 km/h, auto ve skutečnosti dosáhne maximální rychlosti kolem 45 km/h. I tak je to však dost slušná rychlost pro dětské auto a není vhodné nechat dítě řídit bez dozoru dospělého. Starostliví rodiče taktéž mohou maximální rychlost podle libosti omezit.

 

Auto má pevně daný podvozek, motor a základní konstrukci karosérie. Vlastní sestavení vozu tedy spočívá v namontování různých dílů karosérie po celém obvodu. Jednotlivé části lze barevně upravovat a kombinovat, tudíž lze vytvářet zajímavé kombinace na přání malých řidičů.

„Auto jsme vystavili mezi hračkami proto, že jsme chtěli umožnit rodičům a dětem, aby se mohli společně podílet nejen na stavbě vozu, ale také na jeho provozu. Rodiče se posadí na zadní sedadla, kontrolují situaci a dítě je vozí samo, za volantem na předním sedadle. Chtěli jsme, aby si to všichni užili společně jako rodina,“ dodává Cudži.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1