Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Bydlení mezi rybami

Výstřední architekt navrhl neuvěřitelné futuristické město, kde lidé budou žít pod vodou doslova mezi rybami.

Lidé osídlují nejrůznější kouty světa od samého počátku svojí existence. S ubývajícím prostorem na pevnině je dalším logickým krokem stěhování obydlí na místa dříve vyhrazená pouze rybám, tedy do oceánů. Zatímco budování umělých ostrovů je už v některých zemích běžné, bydlení pod vodou je zatím stále hudbou budoucnosti.

magazin.cz

 

Biokoule

Londýnský architekt Phil Pauley to ovšem hodlá změnit. Svojí vášeň pro podmořský život a touhu bydlet uprostřed něj proměnil ve vysněný projekt, který má vybudovat celé podmořské město. O stavbě podmořského světa prý snil téměř dvacet let a nyní dokončil vlastní návrh na jeho realizaci. Podmořské město nazval Sub-Biosphere 2, neboť se skládá z jedné centrální a osmi kulovitých struktur.

magazin.cz

 

Sub-Biosphere 2 měl být původně projektem určeným jako přechodné obydlí pro potápěče, turisty a oceánografy zkoumající podmořský život. Projekt postupně narostl do obřích rozměrů, když v průměru měří přes tři sta metrů a každá jednotlivá kulová struktura má v průměru přes padesát metrů.

magazin.cz

 

Prosklený ekosystém

Celý objekt je vyroben z pevné konstrukce tvořící jakýsi drátěný model vyplněný skleněnými tabulemi. Všechny části jsou navzájem propojeny a vytváří uzavřený ekosystém, který je zcela nezávislý na okolním prostředí. V každé kouli může společně s rostlinami žít až stovka lidí. Systém životní podpory řídí centrální velká kulová budova, kde se koordinuje výroba vzduchu, pitné vody, elektřiny, potravin a dalších zdrojů důležitých pro život.

„Myšlenka na vybudování podmořského města mě pronásleduje už dvacet let,“ tvrdí Pauley. „Nechci lidem připadat jako fanatik, a tak čekám na vhodný okamžik, kdy lidé sami dojdou k myšlence na život pod vodou. A v tu chvíli jim nabídnu svůj návrh.“

magazin.cz

 

Phil Pauley se kromě designu věnuje také psaní románové sci-fi trilogie pro mladé nazvané The Moral Order. I zde se objeví podobné futuristé podmořské město. Autor v současné době hledá pro knihu nakladatele.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!