Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Speciální sluchátka do vody

Hudbu je možné poslouchat i pod vodní hladinou. Umožňují to sluchátka rozeznívající přímo lícní kosti uživatele.

Aby si člověk mohl vychutnat dobrou muziku a potažmo jakékoliv další zvuky, nutně k tomu potřebuje vzduch, jehož vlnění přenos zvuku umožňuje. Z toho vyplývá, že pod vodou, ale i ve vesmíru, si lidé mnoho zvuků užít nemohou. Mohla by to ovšem změnit nová technologie, která dokáže vhodnými vibracemi přenášet zvuky do mozku prostřednictvím lícních kostí. Člověk se tak pod vodou připodobní velrybám a delfínům, kteří komunikují ve vodě pomocí vibrací.

magazin.cz

 

Rezonance na lícních kostech

Právě díky fyzikálním hranicím přenosu zvuku si pod vodou nevystačíte pouze s voděodolným zařízením. Americká společnost Finis musela vyvinout novou technologii způsobu, jak předat zvukovou informaci mozku i bez vzdušného vlnění. K tomu účelu vytvořila speciální sluchátka Neptun, která se nasazují na lícní kosti těsně před samotným uchem. Přehrávaná hudba pak na kostech rezonuje, přičemž vibrace jsou přenášeny přímo do nejcitlivější části vnitřního ucha označované jako hlemýžď. Lidský mozek pak dokáže vibrace vyhodnotit jako zvuky.

Vibrací pro poslech hudby však nebylo využito poprvé. Jak říká marketingový specialista firmy Dave Seiler, už v sedmdesátých letech minulého století se na trhu objevil produkt nazvaný Bone Fone, který se nosil kolem krku a přenášel zvuk pomocí vibrací na klíčních kostech.

„Tento produkt nebyl příliš úspěšný a použitá technologie zůstala zapomenuta. Tedy až donedávna, kdy jsme ji vzkřísili a značně zdokonalili. Nový vývoj nám umožnil vytvořit sluchátka Neptun, která se na první pohled od těch klasických nijak neslyší. Nasazují se na tváře těsně vedle uší a posílají vibrace skrze lícní kosti přímo do vnitřního ucha. Výsledkem je neuvěřitelný audio zážitek, z něhož máte pocit jako by vám hudba hrála přímo uvnitř hlavy.“

magazin.cz

 

Šrouby do hlavy

Slyšet muziku přímo v hlavě se může zdát jako poněkud bizarní zážitek, nicméně tvůrci se dušují, že si jej rychle zamilujete. Sluchátka Neptun se nejvíce hodí pro plavání těsně pod hladinou (max. do třech metrů hloubky) i na ní. Ocení jej zejména rekreační plavci, kteří si rádi potrápí tělo plavbou na delší vzdálenosti. Se sluchátky dostanete vodotěsný MP3 přehrávač s kapacitou 4GB a dobíjecím akumulátorem s výdrží kolem osmi hodin nepřetržitého přehrávání. Balení si lze objednat na stránkách výrobce za 160 dolarů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!