Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Hammacher Schlemmer

Bez prkna, ale přece jako na skateboardu

Novátorská sportovní pomůcka kombinuje jízdu na skateboardu a kolečkových bruslích.

Jízda na kolečkových bruslích i na skateboardu patří mezi tradičně oblíbené sportovní aktivity, ať už je berete jako nezávazné freestylové předvádění, nebo jako trénink na zlepšené fyzické kondice. Poněkud netradiční je způsob, jak tyto dvě odlišné disciplíny zkombinovat dohromady. K tomu účelu slouží zajímavě vypadající novinka v katalogu americké zásilkové služby Hammacher Schlemmer nazvaná The Sidewinding Circular Skates.

magazin.cz

 

Jízda v prstencích

Bokem se točící kruhové brusle, jak můžeme název přeložit, lze pořídit za sto dolarů v zeleném nebo červeném provedení. V balení dostanete dvojici prstencových kol se stupačkami uvnitř a odnímatelnou spojovací tyč. Namísto balancování na prkně, nebo obouvání do kolečkových bruslí, si jednoduše stoupnete dovnitř kol, přičemž jejich průměr 25 centimetrů je dostatečně veliký na každou nohu. Pak už jen zbývá vytrvale trénovat stabilitu, zatáčení a brzdění.

 

Pro začátečníky je vhodné spojit kola přiloženou tyčí, čímž se ovládání daleko víc přiblíží klasickému skateboardu. Kola otáčející se kolem chodidel jsou navržena tak, aby bylo možné se pohybovat bez nutnosti odrážet se od země nohou. K tomu je nutné rozpohybovat obě nohy ze strany na stranu podobně, jako to dělají zkušení jezdci na dlouhých skateboardech. Nutno říci, že ke zvládnutí této techniky je zapotřebí dlouhého tréninku, který je však odměněn dalšími finesami, jako je otáčení o 360° i 720°, v případě že kola rozpojíte a pohybujete se více jako na kolečkových bruslích.

magazin.cz

 

Právě jízda na samostatných kolech je nejnáročnější a také nejzábavnější disciplínou. Jezdec v tomto případě přibržďuje náklonem kol a pokládáním špiček bot na cestu. Zastavení je nejefektivnější provést rychlou otočkou do protisměru. Díky velikosti prstenců je podle výrobce možné prohánět se i po nezpevněných cestách, nebo také po trávě.

 

Gyroskopické prkno

Kromě mechanické hračky, jejíž ovládnutí vyžaduje mnoho zručnosti a obratnosti, si lze v katalogu vybrat také o něco pohodlnější elektrický skateboard. Jak už název The Electric Gyroboard Transporter napovídá, v tomto případě za vás nepříjemné problémy s udržením rovnováhy vyřeší elektronický systém gyroskopických čidel. Navíc se na tomto pohyblivém prkně nepohybujete bokem, ale rovně, tudíž se jedná o jakousi variantu známého vozítka Segway. Nicméně i zde je možné předvádět otočky o 360°, takže se nejedná o čistě cestovní záležitost. Cena je však v tomto případě vysoká, gyroskopické prkno vyjde téměř na tisíc dolarů.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!