Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: xm42.com

Co se škůdci? Pořiďte si osobní příruční plamenomet

Parta amerických nadšenců vyrobila osobní plamenomet, který má lidem pomoci vypořádat se s plevelem či dotěrným hmyzem.

Ačkoliv se povětšinou na plamenomety nahlíží jako na nepříliš humánní zbraně s hromadnou účinností a ženevská konvence zakazuje jejich nasazení v případných válečných konfliktech, mohou sloužit také jako vynikající nástroj v boji s různými škůdci. A právě především pro tyto účely vyrobili nadšenci z Cincinnati příruční plamenomet, který má sloužit jako univerzální pomocník na farmě nebo na ranči.

magazin.cz

 

Jednoduchý a bezpečný

Plamenomet označený kódem XM42 od základu vyrobila trojice šikovných inženýrů z americké malé firmy Ion Production, která se už jedenáct letá zabývá vývojem zábavního softwaru a různých inovativních zařízení. Malý plamenomet XM42 byl zkonstruován tak, aby byl lehký, snadno ovladatelný a pochopitelně bezpečný. Zpětný ventil zabraňuje nechtěnému úniku výparů z palivové nádrže a speciálně kónicky obrobený konec hořáku znemožní případným zapáleným kapičkám paliva dopadnout na držitele plamenometu.

magazin.cz

 

Plamenomet dokáže chrlit oheň až do vzdálenosti sedmi a půl metru a to už byste si při jeho použití mohli připadat jako agent B. J. Blazkowicz z legendární 3D akční hry Return to Castle Wolfenstein. S tím rozdílem, že v plamenech jistě nebudete opékat esesáky, nýbrž dotěrný hmyz. Tvůrci příručního plamenometu počítají s několikerým využitím. Plameny byste mohli likvidovat plevel rostoucí ze spárů venkovní dlažby, kontrolovaně pálit plevelnaté nebo uschlé rostliny na zahradě, nebo v zimě odklízet sníh a led z příjezdových cest. Zní to sice jako příliš radikální zimní úklid, ale zas si jistě ušetříte spousty namáhavé práce s hrablem. Tvůrci se také zmiňují o možném zapojení do různých pyrotechnických show, zapalování táborových ohňů a vater a vůbec všemožných ohňových radovánek určených zřejmě pro latentní pyromany.

magazin.cz

 

Tankování u benzínky

Manipulace s plamenometem je přitom velmi jednoduchá. Do litrové nádržky stačí u pumpy nalít běžný benzín, výrobce uvádí benzín s oktanovým číslem 87, který je běžný v USA, ovšem fungovat by měl stejně dobře i s evropskou devadesát pětkou. Pak nažhavíte hořák, uvolníte průtok paliva a stisknete spoušť. Plamen vyletí bez nutnosti přidávat či regulovat další aditiva. Ohnivá hračka by se měla začít prodávat už v září letošního roku a v základní variantě vyjde na 699 dolarů.

magazin.cz

 

O tom, že fanoušků chrlícího ohně je mezi námi celá řada, svědčí jistě velký úspěch projektu na startovacím serveru Indiegogo. Požadovanou sumu 40 tisíc dolarů pro nastartování sériové výroby získali tvůrci během prvního dne a teď už se mohou těšit, kolik peněz jim nakonec do kapsy přistane. Pro úspěch plamenometu XM42 ovšem hovoří také důležitá skutečnost, že až na dvě výjimky je použití takového zařízení v USA zcela legální bez nutnosti shánět si po úřadech jakákoliv povolení. To už ovšem pravděpodobně nebude platit pro Evropu a Českou republiku, kde se na plamenomety nahlíží jako na vojenský materiál, jehož přechovávání vyžaduje speciální povolení.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!