Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Templář a Bitcoin / foto: shutterstock

Co mají společného BITCOIN a Templáři?

Bitcoin. Fenomén dnešní doby. Nikdo mu do detailu nerozumí a všichni jej obdivují. Templáři. Tajemná, nesmírně bohatá organizace s pevnou vnitřní hierarchií a pravidly, podléhající jen papeži. Fenomén doby před tisíci lety.

Bitcoin. Fenomén dnešní doby. Nikdo mu do detailu nerozumí a všichni jej obdivují. Prý jej někdo nějak těží. Ale většina těch, kteří nám do očí tvrdí, že jej těží a bohatne z toho, jezdí starou Fabií. Hodnota bitcoinu dramaticky roste, prý na nich zbohatla spousta lidí. Je to možné? Co se za tím skrývá?

Templáři. Tajemná, nesmírně bohatá organizace s pevnou vnitřní hierarchií i pravidly, podléhající jen papeži.

Fenomén doby před tisíci lety. Templáři z podivného důvodu vznikli a z ještě podivnějšího důvodu zanikli. Je zde podobnost s Bitcoinem pouze v množství peněz obsažených v systému?

Dá se říci, že systém BITCOIN včetně bankomatů, umožňující okamžitou a anonymní směnu bankovek na bitcoiny a bitcoinů na bankovky, zprostředkovává po celém světě (kromě Číny, kde byl nedávno zakázán) stejnou službu, jako před tisíci lety zprostředkovávali Templáři. O co jde?

Kdysi dávno potřeboval velmož z Londýna poslat svému příbuznému do Paříže například kilogram zlata. Mohl tuto zlatou cihlu předat kurýrovi s adresou svého příbuzného v Paříži. Pravděpodobnost, že kurýr dorazí do Paříže, však nebyla velká. Kurýr zásilku sám zcizil anebo byl po cestě okraden lupiči. Ano, velmož mohl vypravit vojenskou jednotku velikosti čety, ideálně s nějakým druhem „krytí“ ze strany vladaře, která pravděpodobnost doručení zlaté cihly značně zvýšila. Je však jasné, že cena za toto „doručení“ byla značná. V tuto chvíli vstupují na scénu Templáři. Velmož v Londýně předává zlatou cihlu Templářům v Londýně, ti vysílají poštovního holuba do Paříže se vzkazem. V Paříži obdrží Templáři vzkaz z Londýna a vyplácí příbuznému velmože zlatou cihlu, pochopitelně zmenšenou o příslušný poplatek.

O tisíc let později činí totéž systém BITCOIN. Celosvětová pavučina sítě Bitcoin, která jako celek nikomu nepatří a všichni uživatelé ji hlídají, zprostředkovává pro tento účel totéž jako vzkazy nesené poštovními holuby mezi jednotlivými pobočkami organizace Templářů. Jak je to možné?

Prostě a jednoduše vezmete bankovky, které chcete někomu předat v nějaké metropoli vzdálené klidně několik tisíc kilometrů a vložíte je do Bitcoinového bankomatu, které jsou už i u nás v několika městech. Bankomat vám během několika vteřin vytiskne potvrzení o nákupu bitcoinů a „papírovou peněženku“. Vy tyto dva papírky oskenujete, vzniklý obrázek zkomprimujete a zašifrujete a pomocí obyčejného e-mailu odešlete tomu, komu chcete zaplatit. Heslo mu pro jistotu pošlete jiným kanálem (jiný email, SMS apod.). Příjemce si dokument otevře, zadá do své bitcoin peněženky a může obratem bitcoiny směnit za jakoukoliv valutu nebo si peníze opět v místním bitcoin bankomatu vyzvednout v hotovosti. Hodnota poplatku za transakci v bitcoinové síti je v jednotkách procent.

Tohle je přesně ten mechanismus, který vytrvale zvedá cenu bitcoinu. Proč? V dnešní době celosvětově klesá

dodržování bankovního tajemství. Vlády po celém světě zneužívají své moci a nekompromisně si přisvojují transakční data bankovních převodů. Mnoho lidí má problémy jen proto, že do poznámky ke svým bankovním transakcím píší vzkazy, které je později mrzí. Toto „vysychání bankovního tajemství“ se již promítlo i do legislativy: i u nás hlásí všechny komerční banky větší hotovostní vklady a výběry (nad půl milionu Kč) do České národní banky. V jiných evropských zemích je situace povětšinou ještě horší.

Tento problém řeší bitcoin, protože tzv. „elektronická stopa“ je zde nulová. A proč dramaticky roste jeho cena? Je to proto, že množství bitcoinu je konečné. Je to stejné, jako by bylo vytištěno jen určité množství bankovek. Když pak naroste poptávka po těchto bankovkách (všichni tyto „elektronické bankovky“ chtějí na trhu těchto bankovek nakoupit, aby je mohli anonymně poslat dál), naroste dle klasické ekonomické teorie i cena těchto „elektronických bankovek“.

Dá se tedy odhadnout, kdy hodnota bitcoinu poroste a kdy bude klesat. Poroste tehdy, když vlády budou více hlídat toky peněz bankovními účty a lidé se budou schovávat do anonymity bitcoinu. Klesat bude naopak tehdy, když hlavní světové velmoci budou činit restrikce proti bitcoinu. Přesně tohle nedávno předvedla Čína, když bitcoin zakázala. Následoval propad bitcoinu, kdy tato digitální měna ztratila 20% své hodnoty během jednotek hodin. Tento propad byl ovšem vyrovnán hned následující den, protože potenciál bitcoinu pro anonymní zasílání peněz po světě je teprve na svém začátku. Jeho masivní výprodej z Číny byl proto rychle vyrovnán nákupními objednávkami z celého světa.

A Templáři? Ti byli před sedmi sty lety zničeni králem Francie Filipem IV. Sličným. Byli totiž bohatší než on, což mu vadilo. Král si tedy vymyslel záminku, aby je mohl obvinit, odsoudit, rozpustit a jejich majetek zabavit. Poslední Templářský velmistr Jacques de Molay jej však před svým upálením proklel a prorokoval mu smrt do roka a do dne. Skutečně, Filip IV. Sličný se v roce 1 314 při lovu napíchnul na větev a zemřel. Nepřežil tedy posledního Templářského velmistra ani o rok.

Dnes však víme, že určitá část Templářů nerespektovala jeho rozpuštění a udržela řád v neviditelné podobě až do dnešních dnů. Jestli stojí za vytvořením sítě Bitcoin vědí jen oni sami…

Co mají společného BITCOIN a Templáři?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!