Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Prezidenti supervelmocí / foto: shutterstock

Přezdívky světových vůdců

Taťka, mamka, špekoun, brambůrek, loutkář a kruťas. Zajímá vás, co mají taková kuriózní pojmenování společného? Ne, nejedná se o postavičky z animovaného seriálu, jak by se leckdo mohl mylně domnívat. Jde o osoby velmi mocné.

Ano, mluvíme o vůdcích nejmocnějších světových zemí. Ani jim se nevyhnuly více či méně lichotivé přezdívky, a tak přinášíme přehled těch nejzajímavějších.

Loutkář

Začneme osobou ruského prezidenta Vladimíra Putina. Ten se může pyšnit hned několika přezdívkami nejspíše proto, že řídí tak velké impérium, na které zkrátka jedna přezdívka nestačí. Pojmenování "Loutkář" mu ve Spojených státech vyneslo podezření, že se Moskva pokoušela ovlivnit tamní prezidentské volby. Kvůli vyhlazené tváři se mu říká také „Botox" a kolegové v KGB o něm zase kdysi mluvili jako o „Bledé můře“. 

Velký taťka Si

Populární a teď už i zakázaná přezdívka čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Cenzoři ji potlačili zřejmě proto, aby v zemi nevznikly obavy z nového kultu osobnosti. Kritici totiž namítají, že hromadí moc podobně jako kdysi Mao Ce-Tung.

"Kruťas" Donald

Americký prezident Donald Trump si vysloužil takové pojmenování, když jako vrchní velitel ozbrojených sil oznámil na Twitteru, že transgenderové osoby vyloučí z armády. Střízlivé rozhodnutí okamžitě odsoudili zástupci LGBT komunity, a taky někteří byznysmeni, politici, umělci nebo vojáci. Proti Trumpovi vystoupilo celé Sillicon Valley v čele se šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem. Stejně se proti prezidentovi postavil i Hollywood.

„Historie musí zaznamenat, že nejste jen ten nejhloupější a nejméně kvalifikovaný prezident všech dob, ale také zcela bezvýznamný a nejkrutější,” napsal v reakci na Trumpovo nařízení na Twitter herec George Takei.

Mamka

Tím máme hotové pány z titulního obrázku a budeme pokračovat naopak dámou. Zatímco v Číně mají „Taťku“, v Německu vládne „Mamka“. Kancléřce Angele Merkelové původně tuto přezdívku vymysleli její odpůrci jako urážku, příznivci političky si ji ale oblíbili a sama německá kancléřka tohle pojmenování přijala za své. 

Špekoun

Zakázanou přezdívku má také vůdce Kim Čong-un. I tato oblíbená přezdívka severokorejského vůdce musela zmizet z čínského internetu. Tamní cenzoři tak učinili po předpokládaném nátlaku severokorejské vlády.  

Brambůrek

Kanadský premiér Justin Trudeau získal tuto přezdívku během své návštěvy Číny, kde mocně lobboval za volný obchod. Jeho jméno totiž v mandarínštině zní podobně jako slovo označující malou bramboru.

 

Anketa

Přezdívky světových vůdců

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!