Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Smíšený pár / foto: shutterstock

Bude kvůli uprchlíkům nedostatek žen?

Jak jste si jistě všimli, drtivou většinu uprchlíků, kteří k nám přicházejí z Afriky a blízkého východu tvoří muži. Mladí muži. Co s tím? Země západní Evropy možná budou mít velký problém.

Když potkáte u nás v republice na ulici smíšený pár, téměř vždy vidíte muže tmavé pleti a Češku. Naopak, tedy Čecha a ženu tmavé pleti, téměř nenarazíte. Čím to je? Odpověď je jednoduchá, do naší republiky jezdí studovat nebo pracovat zkrátka daleko více cizích mužů, nežli žen.  Je jasné, že tu a tam přeskočí jiskra a nějaký cizinec naši ženu „uloví“. Čísla to jsou ale malá a zanedbatelná, pokud mluvíme o legální migraci a studijních pobytech.

Ovšem úplně jiná je situace s uprchlíky, či nelegálními migranty, je jedno jak už je nazýváte. Tedy s těmi, kteří připlouvají po statisících přes středozemní moře z Afriky a blízkého východu. Například do Německa přišlo za poslední 2 roky 1,5 milionu mužů uprchlíků. Do Itálie dodnes připlouvají tisíce až desetitisíce týdně, a jelikož už nemají mnoho možností dostat se dál, zůstávají tam. Pokud budete cestovat po Itálii, například v Lombardii (Milano, Lago di Como, jižní Alpy), zjistíte, že každý desátý až dvanáctý člověk, kterého tam potkáte, je mladý muž tmavé pleti, který se buď dívá do mobilu, nebo pozoruje okolí. Ženy „uprchlice“ tam téměř nespatříte.

Vidíte mezi uprchlíky nějakou ženu?
Vidíte mezi uprchlíky nějakou ženu?

Pokud by to bylo v malých počtech, ničemu to nevadí. Ovšem milion mladých mužů navíc je v Itálii problém. V jejich věku nebo věku podobném je asi 14 milionů obyvatel Itálie, tedy přibližně čtvrtina populace. 7 milionů mladých Italů a 7 milionů mladých Italek. 1 milion mladých mužů – uprchlíků je tedy celkem podstatná změna v poměru pohlaví. Když uprchlíci „vyfouknou“ Italům jejich ženy, zkrátka celý jeden milion Italů nikdy nenajde partnerku. A co když to bude naopak a Italky nově příchozí v drtivé většině nebudou chtít? Nebude postupem času vznikat v obou případech silné sociální pnutí? Bohužel, nad tímto fenoménem se zatím politici téměř nezamýšlejí. V České republice nás tento problém zatím neohrožuje, ovšem je dobré se podívat, jaká je situace u našich sousedů a situaci monitorovat. Není nic horšího, než být překvapen a nepřipraven na možné změny ve skladbě společnosti.

Bude kvůli uprchlíkům nedostatek žen?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3